frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Pascal Bruckner - Hoţii de frumuseţe

16 iulie 2013

Pascal Bruckner - Hoţii de frumuseţe

scriitorul francez Pascal Bruckner (n 1948) a primit Premiul Renaudot pentru romanul intitulat Hoţii de frumuseţe în 1997.

protagonistul, un psihiatru sărac ce locuieşte la marginea Parisului, a cunoscut-o pe Helene când aceasta l-a adus la cabinet pe fratele ei.

şi-au trimis scrisori, s-au întâlnit. doctorul era pasionat de literatură şi a fost plătit de o editură să scrie o apocrifă după Victor Hugo. ea i-a făcut o mărturisire ciudată: i-a devoalat tehnica de care el se folosea în scris şi care trebuia neapărat să rămână secretă într-o discuţie purtată în grădina din spatele spitalului. el extrăgea pasaje din diverse cărţi şi le combina astfel încât să rezulte un text unitar. cum cartea sa a acut un oarecare succes, protagonistul a rugat-o pe Helene să nu spună nimănui ceea ce ştia. ea a consimţit, dar cu condiţia ca el să părăsească garsoniera în care locuia şi să se mute în locuinţa ei. îl considera un individ interesant şi voia "să-l cerceteze mai înde-aproape".

l-a tratat regeşte în săptămânile următoare: a mâncat din farfurii de porţelan, cu tacâmuri poleite cu aur. a focut câte o baie fierbinte în jacuzzi în fiecare zi.

au plecat într-o vacanţă în Elveţia cu maşina, însă nu au mai putut înainta din cauza zăpezii destul de departe de graniţă. l-au întâlnit pe Raymond care i-a dus la cea mai apropiată casă unde el era servitor. locuinţa aprţinea soţilor Benjamin şi Francesca.

au evadat pe fereastră într-o noapte deoarece gazdele au încuiat uşa, însă s-au întors după câteva ore de mers conştientizând că nu au unde să plece la ora aceea târzie. au profitat de faptul că soţii nu erau acasă, au intrat în dormitorul acestora şi au cotrobăit prin lucruri. au desoperit că la subsolul clădirii era închisă o adolescentă care striga după ajutor. au coborât în temniţa ei, însă atunci Benjamin şi Francesca au sosit. i-au închis acolo pe oaspeţii lor timp de câteva zile, după care au hotărât să-l elibereze pe protagonist şi s-o păstreze pe Helene.

voiau în schimbul ei trei fete tinere şi frumoase pe care să le întemniţeze. aveau o plăcere stranie de a le privi cum îmbătrânesc, cum frumuseţea le părăseşte.

cu cât ele îmbătrâneau, cu atât ei întinereau. atât Raymond, cât şi stăpânii aveau în jur de 50 de ani, însă păreau de 30. ei i-au spus protagonistului că tinereţea urcă printr-o conductă din subsol în locuinţă şi ei o inhalează, astfel încât rămân mereu tineri.

Raymond a fost însărcinat să-l supravegheze pe protagonist cât timp caută cele trei fete. 'cel de-al doilea l-a surprins pe slujitor masturbându-se aşezat pe WC ţinând în mâna stângă o revistă pornografică.
l-a pârât şefilor. Benjamin a venit, l-a luat pentru o zi pe servitor în locuinţa sa - Raymond s-a întors cu ochiul umflat, buza spartă, arcada ruptă, şchiopătând.

Niciun comentariu: