frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: ianuarie 2016

27 ianuarie 2016

Zero de Robert Creeley(traducere proprie)

Nu doar nimic
Nu e imposibil
Nu e nicăieri ori
Nimic de văzut la el.

E ca: "Nu există
trecut ca prezentul. E
peste tot cu noi. Aici
nu sunt uşi."

O, doamne! E ca
"Mi-aş dori să am un câine!"
O, doamne!
"Am avut unul dar a murit."

Se numea Zero,
ceva pentru nimic.
Îţi plac biscuiţii pentru câini?
Umple spaţiul liber.

24 ianuarie 2016

un bătrân în cărucior cu rotile citea ziarul

lângă el, un băiat cu părul lung, slinos şi soţia lui în blugi cu floricele dezmembrau o maşină de spălat şi o încărcau în căruţă, doamna de la doi tăia lemne, un bărbat se plimba pe acoperiş, copiii slinoşi aruncau cu pietre în camionul vechi, parcat în faţa blocului. i-au deschis portiera şi au urcat, învârteau fericiţi volanul ignorând avertismentele părinţilor. o femeie în colanţi animal print dormea pe mijlocul trotuarului. 

bătrânul încă citea ziarul.

20 ianuarie 2016

Jeepers Crepers(2001) - recenzie film

Jeepers Creepers este un horror american din anul 2001, ce îi prezintă pe Darry şi Trish, doi studenţi care se întorc acasă în vacanţa de primăvară. conducând pe drum de ţară, ei văd un bărbat care aruncă într-o gură de canal cadavre înfăşurate în cearşafuri.

filmul începe cu apariţia camionului condus haotic apropiindu-se de maşina lor. Darry a fost nevoit să vireze în câmp pentru a evita un accident. apoi, camionul e observat în curtea unei biserici părăsite, iar şoferul arunca într-o gură de canal cadavre înfăşurate în cearşafuri.

Darry decide să exploreze zona, intră în "pivniţa ororilor" şi vede cruzimile de care era capabil acel om.

în schimb, calitatea supranaturală a şoferului iese la iveală în a doua parte, pelicula fiind bazată pe legenda "căţărătorului", o fiinţă care, pentru a supravieţui, se hrănea cu ochii şi inimile oamenilor.

16 ianuarie 2016

...

a depăşit un matiz, a virat brusc să evite o căruţă, a accelerat până la 100 de km la oră depăşind trei maşini, a frânat lângă trecerea de pietoni, a accelerat şi a aproape a călcat o bătrână pe trecere, a claxonat, "morţii mă-tii care te caută moartea pe acasă!", a depăşit o femeie care vorbea la telefon într-un Audi Q7, "fă, vorbeşte în rasa mă-tii acasă la telefon!". strada era liberă şi a accelerat până la 140, microbuzul huruia, tremura, dăduse volumul la maxim şi continua să accelereze. atunci o maşină i-a ieşit în faţă.

13 ianuarie 2016

Senryu - Nicholas A Virgilio(traducere proprie)

privindu-mă 
din toate unghiurile -
oglinzile magazinului

..............................................................
 
iubita mea afacere de primăvară
bătrânul de pe Remington
poartă o nouă panglică

..............................................................

în barul celor singuri
magnifică singurătate
ochiul ei priveşte

..............................................................

mama mea paralizată
mi-a lipit fruntea de a ei
miercurea asta

.............................................................

mulţumind nimănui
ordonând ouă şi ciocnind
pe un ton scăzut

............................................................

singur pe stradă
în urma dricului
praf pe pantofii mei

............................................................

fratele meu mort
îşi aude râsul
în râsul meu

11 ianuarie 2016

...

dintr-un volkswagen transporter generaţia 1990, a ieşit un băiat cu tenul închis, cămaşa descheiată pe jumătate şi cruciuliţă din aur la gât cu o femeie în blugi înfloraţi, cu inele pe fiecare deget, au deschis uşa din spatele dubiţei şi a coborât un bătrân gras, o femeie cu un copil în braţe, o fată cu fusta acoperindu-i jumătate din fund, un bărbat cu şapcă de baseball şi ţigara în colţul gurii, un bătrân în căruţ cu rotile împins de o femeie în colanţi animal-print, cu privirea tulbure şi o sticlă de "Mona" în mână, în spatele ei, o ţigancă alături de soţul ei, cu pălărie şi sprâncenele unite, o fetiţă murdară cu un pui de câine în braţe. în urma lor, băiatul a închis uşa.

10 ianuarie 2016

Abdul (versiunea a doua)

conducea spre mecca, pe lângă clubul sportiv de pe strada ta'li, pe lângă magazinul kalem, casele cu cel puţin un etaj şi cu grădini foarte mici. a accelerat până 80 km/h. s-a scărpinat la baza nasului, a trecut un deget prin păr, a şters transpiraţia de pe frunte cu mâneca hainei. s-a aşezat comod pe scaun şi a lăsat o mână pe volan.

un câine i-a ieşit în faţă de după brutăria la medina şi s-a oprit în mijlocul străzii.

abdul a frânat brusc, nu purta centură de siguranţă şi s-a lovit cu capul de volan. a deschis larg ochii, şi-a strâmbat gura, a urlat. şi-a pierdut cunoştinţa, a lovit un jeep de pe marginea drumului apoi a ricoşat într-un stâlp. airbag-ul nu s-a declanşat şi abdul a ieşit prin parbriz. un martor a format numărul de urgenţă şi paramedicii l-au găsit într-o baltă de sânge, cu o fractură de coloană, politraumatism cranio-cerebral, multiple zgârieturi. (era o masă amorfă de carne.)

a ajuns la spitalul din riad la 20 de minute de la accident. l-au operat la coloană, i-au introdus o tijă ortopedică în piciorul stâng. medicii au constatat că şi-a pierdut simţul mirosului din cauza loviturii la cap. o doctoriţă de origine malaieză a intrat în salonul lui şi l-a anunţat că va rămâne paralizat. abdul (a încremenit), gura i s-a strâmbat, a devenit palid, pupilele i s-au dilatat, a simţit o durere în lobul urechii. a adormit. în noaptea aceea s-a trezit de mai multe ori.

a fost concediat la 2 zile după externare. lucra ca inginer constructor. ştia că nu putea merge pe şantier într-un cărucior cu rotile. a căutat alt loc de muncă, dar nu l-a angajat nimeni din cauza handicapului său. depindea în totalitate de soţie, însă ea l-a părăsit.. abdul nu mai putea s-o întreţină. seara, după ce au venit de la moschee, ea i-a spus că iese în grădină să ia o gură de aer şi că îl lasă puţin singur. abdul a aşteptat-o o oră jumătate, apoi s-a gândit c-a păţit ceva. i-a luat câteva ore să-şi dea seama ce s-a întâmplat. a căutat-o, putea încă şă-şi mişte mâinile şi să împingă roţile căruciorului. nu a găsit-o.

nu a avut bani să-şi opereze semi-pareza, nici să cumpere o burqa pentru fiica lui la pubertate. a vândut mobila, televizorul pentru a plăti o parte din datoriile la bancă. a fost executat silit. executorul a venit într-o marţi în timp ce abdul dormea. 2 bărbaţi l-au scos afară din casă. nu a opus nici un fel de rezistenţă. şi-a dat copilul spre adopţie. după o săptămână, abdul a fost primit într-un cămin de nevoiaşi, printre tot felul de oameni - turci, iranieni, azeri, saudiţi, srilankezi, filipinezi, indieni, foşti agenţi ai poliţiei religioase, suspecţi de crimă, tâlhari, hoţi de buzunare - murdari, slinoşi duhnind a transpiraţie, cu păduchi, toţi hidoşi ca ploşniţele. nu se putea apăra de ei când era nevoie.

avea doar o cămaşă. cu ea dormea, ieşea în oraş, mergea la masă. un turkmen i-a furat-o. l-a ameninţat că-l va bate. l-a forţat să i-o dea. abdul a ţipat la el, s-a luptat cu mâinile, dar ştia că nu ar fi avut nicio şansă într-o eventuală confruntare.

a hotărât să se sinucidă. a aşteptat ca nigerianul olu şi kazahul salman să plece la masă. s-a postat în faţa geamului deschis. a privit în gol cinci minute. i-a venit să vomite. a respirat de trei ori, a clipit. a încercat să se ridice. a încordat braţele, s-a prins de mânerele căruciorului. a privit prin geamul deschis. a împins roţile căruciorului cu mâinile mai aproape de geam. acum putea să se prindă de pervaz. nu a reuşit să se ridice nici aşa. s-a retras. voia să facă o ultimă încercare. s-a ridicat, a făcut doi paşi - apoi şi-a dat seama că putea merge.

9 ianuarie 2016

Odată aici a venit un bărbat - Stephen Crane (traducere proprie)

Odată aici a venit un bărbat
Care a spus:
"Aranjaţi-mi toţi bărbaţii din lume în şiruri"
Şi imediat
S-a stârnit o mare nemulţumire printre oameni
Căci nu doreau să fie aranjaţi în şiruri.
A fost o mare ceartă, în toată lumea
Care a durat secole.
Şi a curs sângele
Celor care au refuzat să se alinieze
Şi al celor nemulţumiţi.
Probabil, bărbatul a murit plângând
Şi cei care au stat în încăierarea sângeroasă
Nu au cunoscut marea simplitate.

8 ianuarie 2016

...

purta o geacă roz descheiată, şlapi deşi ningea de două zile, pantaloni de trening rupţi între picioare. stătea întins pe bancă, cu faţa spre cer, privind printre gene. saluta fiecare trecător, ei îl priveau compătimitor şi grăbeau pasul. 

pe banca de lângă, fiul lui privea într-un punct fix, bolborosea ceva, râdea. izbucnea periodic în plâns, se înroşea, urla, înjura, căpăta energie, lovea cu pumnii în aer, apoi se aşeza la loc, privind în acelaşi punct fix.

fratele lui scosese un bic din buzunar, i-a dat tatălui şapca jos şi a început să îl radă în cap.

7 ianuarie 2016

discursul lui Albert

Albert trebuia să susţină un discurs despre drepturile omului în faţa liderilor ONG-urilor organizatoare, profesorilor coordonatori, concurenţilor în defavoarea cărora el a fost ales câştigător al concursului de eseuri (pe aceeaşi temă, de altfel). îl trimisese prin mail câteva săptămâni în urmă, iar la scurt timp a fost anunţat să se prezinte pe data de 25 mai la festivitatea de decernare a premiului şi să-şi pregătească un discurs de câteva minute.

acum se afla pe scenă şi încerca să mimeze o atitudine relaxată, gestul de a învârti în mână un capac de pix îi trăda stresul. oricât încercase, nu reuşise să reţină discursul pe care, de altfel, el îl scrisese. încercase să-l copieze pe altă foaie, să-l structureze pe paragrafe şi să-l înveţe paragraf cu paragraf, să-l înveţe pe dinafară, să asimileze doar esenţialul în ideea de a-l formula pe loc.

hotărâse să ia pe scenă foaia cu discursul, să privească discret din când în când, nu credea că va deranja pe cineva având în vedere că el scrisese cel mai bun eseu înscris în concurs. 

prezentatorul a făcut o mică introducere, l-a felicitat pe Albert pentru eseul extraordinar şi a anunţat publicul că urmează să asiste la un scurt discurs despre ce înseamnă drepturile omului în contextul apartenenţei la Uniunea Europeană. Albert a tras aer în piept, s-a uitat pe foaie pentru a-şi aminti începutul, a mai privit o dată, s-a frecat la ochi, părea din ce în ce mai panicat.

"Albert, poţi începe!" a intervenit prezentatorul, dar el tăcea şi studia atent foaia. "poţi citi de pe foaie dacă vrei, nu ne deranjează" "am luat referatul despre motorul Diesel din greşeală!" i-a şoptit Albert. "îl citesc aşa?"

6 ianuarie 2016

Cald - Robert Grenier (traducere proprie)

oasele în copil
copilul în pântec
pântecul în ea
ea în
patul din cameră

camera în casă
casa în
bătaia 
lunii.

e întuneric
pentru că am tras
perdelele

5 ianuarie 2016

...

profesoara se înroşise, tremura, inspectorii priveau nedumeriţi cum la o întrebare aşa de simplă nu răspunde nimeni. "nu e nevoie să aveţi emoţii, că nu se întâmplă nimic. domnii inspectori doar ne asistă. ce funcţie sintactică are cuvântul "Andrei" în propoziţia "Andrei merge la piaţă." 

observând că nimeni nu ridică mâna, a ales-o pe Maria. ea privea în jos, nu scotea niciun sunet, iar profesoara l-a nominalizat pe Radu care o privea fix în ochi şi zâmbea tâmp. 

"hai, chiar la o întrebare aşa simplă nu-mi oferă nimeni un răspuns!?" a protestat profesoara şi s-a aşezat la catedră.  "Marius e prezent?" a întrebat, el a răspuns "da!" şi i-a fost solicitat să spună ce funcţie sintactică îndeplineşte cuvântul "Andrei". a replicat sec: "nu ştiu!" şi a continuat să scrie. 

"vă las un minut să vă gândiţi, poate îşi dă seama cineva!". cei din ultimul rând dormeau cu capul pe bănci, Vasile încerca să construiască un avion de hârtie, inspectorii şuşoteau şi completau o fişă. Felix a ridicat mâna mândru, iar profesoara l-a nominalizat: "spune, Felix, am văzut că te-ai gândit!" "pot să merg până la toaletă?"

4 ianuarie 2016

A Marriage - Robert Creeley (traducere proprie)

Primul cadou a fost
un inel de logodnă
din aur.

Al doilea - târziu în noapte
el s-a trezit, 
s-a aplecat peste ea
şi a sărutat-o.

Al treilea şi ultimul -
a murit 
renunţând să iubească
şi a trăit cu ea

3 ianuarie 2016

înmormântare

cortegiul funerar trecea pe strada tineretului, în faţă preotul, copii care duceau coroanele, dacia papuc în remorca căreia era aşezat mortul. rudele plângeau, femei în vârstă strigau: "unde te-ai dus tu, Adrian!", una din ele: "vai, mi-i rău, leşin!", celelalte femei au crezut-o şi i-au sărit în ajutor, iar ea s-a calmat brusc, câţiva copii alergau printre oameni, râdeau până au fost atenţionaţi de o rudă a defunctului, un bătrân cu barba exagerat de mare, murdar, duhnind a alcool şi transpiraţie mergea la fiecare persoană şi întreba: "aveţi un leu, să vă dea bunul dumnezeu sănătate!", o femeie diformă, cocoşată, bea dintr-un pet de bere găsit într-un coş de gunoi, alta în colanţi animal print vorbea singură, zâmbea tâmp, din când în când se oprea şi se sprijinea de vreun stâlp.

la intrarea în cimitir, îi aştepta Elvis, cu o boxă din care răsunau manele, dansând, fredonând.

1 ianuarie 2016

casei îi lipsea uşa,

intrarea făcându-se prin locul gol, avea doar ramele de la geamuri, pesemne copiii care furaseră şi părţi bune din gard erau responsabili şi de asta, în schimb acoperişul de azbest era intact. în holul îngust de la intrare era o movilă de gunoaie, de la peturi la pamperşi folosiţi, hârtie igienică, resturi alimentare. tabloul cu proprietarii casei era încă pe perete, la fel şi o carpetă veche. 

din hol, pe uşa din dreapta, intri în bucătăria plină de bucăţi de piatră şi cărămidă, nisip, porţiuni din tavan care căzuseră. pe uşa din stânga, în dormitor. pe patul cu lenjeria încă pe el e aşezat un câine mort.