frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Michael Ende: Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă

24 februarie 2012

Michael Ende: Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă

       Michael Ende (n. 1929) a câştigat numeroase premii şi distincţii pentru literatură pentru copii. Cea mai cunoscută operă a sa este romanul „Poveste fără sfârşit” (1979), o carte de mare tiraj care a totalizat la nivel mondial numeroase traduceri şi dezbateri.
Pentru romanul „Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă”, Michael Ende a fost inclus pe lista onorifică a premiului „Hans Christian Andersen”. Această carte a fost premiată în repetate rânduri: în 1961, 1962, 1963 şi 1967.
       Lukas, mecanicul de locomotivă locuieşte pe insula Lummerland, o ţară de două ori mai întinsă decât o sufragerie. Într-o zi, când se pregăteşte să plece cu locomotiva sa, locomotivă pe nume Emma, de-a lungul insulei întâlneşte un postaş ce aduce un pachet cu adresa: „strada 13, Lummerland”. Gândindu-se că în Lummerland nu există decât o stradă care nu e nici pe departe strada 13, hotărăşte să-l anunţe pe împărat cu privire la sosirea acestei corespondenţe.. Până la urmă pachetul e deschis şi se observă cu stupoare că înăuntrul lui se află un copil.  Doamna Wass se însărcinează cu creşterea şi educarea acestuia. Aşa copilul ajunge mare. Împăratul îi propune lui Lukas să renunţe la locomotivă pentru a-i face loc copilului să-şi construiască o casă, căci Lummerland-ul era mic. Lukas vrea să plece din Lummerland, dar din întâmplare şi copilul află acest lucru. Astfel, chiar în seara plecării, băiatul se furişează în locomotiva lui Lukas. De aici încep o serie de aventuri: lupte cu dragoni, greutăţi îndurate cu stoicism. Nu vă puteţi da seama care sunt acestea decât citind cartea.
        Romanul captează cititorul şi-l ţine în suspans până la final. Aventurile lui Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă au fermecat mulţi copii din lumea întreagă.

Niciun comentariu: