frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Emilio Salgari - Corsarul Negru & Regina Caraibilor

9 iunie 2012

Emilio Salgari - Corsarul Negru & Regina Caraibilor

Emilio Salgari s-a născut în anul 1862 la Verona (Italia) şi a murit în anul 1911 la vârsta de 48 de ani în Torino (Italia). A fost un autor de science fiction şi aventură foarte cunoscut. Nuvelele şi romanele sale au fost ecranizate în repetate rânduri; primul film, adaptare după o nuvelă de Emilio Salgari, a fost regizat de Giovanni Pastrone în anul 1908.
Emilio Salgari a fost apreciat de scriitori cunoscuţi cum ar fi: Umberto Eco (Italia), Gabriel Garcia Marquez (Columbia), Isabel Allende (Peru), Carlos Fuentes (Mexic), Jorge Luis Borges (Argentina), Pablo Neruda (Chile) şi nu numai.
Emilio Salgari a fost imitat de mulţi scriitori ai momentului cum ar fi Luigi Motta şi Facelli Emilio.
Cea mai importantă serie scrisă de Emilio Salgari intitulată "Corsarul Negru" include 5 titluri printre care romanul cu acelaşi nume şi "Regina Caraibilor".
Un moment emoţionant din romanul "Corsarul Negru" a fost atunci când corsarul a dat dovadă de onoare şi demnitate respectându-şi jurământul de a-i răzbuna pe fraţii lui, abandonând-o pe fata pe care o iubea într-o barcă pe mare în mijlocul unei furtuni. A făcut acest lucru pentru că aceasta Honorata Alice de Van Guld era fiica guvernatorului Van Guld, guvernator care îi ucisese mişeleşte pe fraţii lui, Corsarul Verde şi Corsarul Roşu. Cei mai bravi gentilomi din Tortuga spânzurându-i. Alături de Carmaux şi Van Stiller, doi marinari şi prieteni de nădejde, bravul Corsar Negru s-a ales în Flandra şi a luat cadavrele fraţilor săi, aruncându-le în mare.
E de amintit şi fragmentul în care Corsarul Negru împreună cu Moko (un negru), Van Stiller şi Carmaux au cucerit fortăreaţa San Juan - păzită de 600 de soldaţi spanioli. Au reuşit acest lucru doar din cauza faptului că era noapte - condiţii propice pentru a-i păcăli pe soldaţi. I-au spus conducătorului spaniol că sunt foarte mulţi şi bine înarmaţi în timp ce ei erau 4 şi drept armă aveau doar o bardă. Spaniolii au părăsit fortăreaţa de bună voie, fără să ştie că au fost înşelaţi.
În romanul "Corsarul Negru" m-a mai impresionat şi secvenţa când a fost ucisă Yara, o indiancă fidelă Corsarului Negru, de către un soldat spaniol înarmat.
Din romanul "Regina Caraibilor" e de amintit fragmentul în care Moko încearcă să ia nişte ouă de vultur pescar de pe insula Petit Pin unde naufragiase. Reuşeşte, ucide şi puii  mari cât nişte claponi cu câteva lovituri de pumn de abia ieşiţi din ouă, dar este prins de femela vultur. Reuşeşte cu greu să scape străpungând vulturul cu un cuţit în piept.
E de amintit şi întâlnirea Corsarului Negru cu Duhul Mării, Duhul Mării fiind supranumele reginei indienilor care îi capturase pe corsari pe insula Petit Pin. Acest Duh al Mării era de fapt "Honorata Van Guld".

Niciun comentariu: