frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Franny si Zooey - Jerome David Salinger

19 iunie 2012

Franny si Zooey - Jerome David Salinger

traducere: Mihaela Dumitrescu

Jerome David Salinger, născut pe 1 ianuarie 1919, mort pe 21 ianuarie 2010, a fost un scriitor american cunoscut pentru firea sa solitară. A scris proză scurtă în perioada liceului reuşind să publice câteva scrieri în anul 1940 înainte de a fi recrutat în al doilea război mondial şi a încetat activitatea literară. În 1948 a publicat în revista "The New Yorker" povestirea „O zi perfectă pentru peștele-banană”, ce s-a bucurat de aprecierea criticii. A publicat ultima sa lucrare în anul 1965 şi a acordat ultimul interviu în anul 1980.

Ineditul din scrierile lui Salinger constă în personalitatea protagoniştilor. A creat personaje precum Holden Caulfield din romanul "De veghe în lanul de secară", Franny din nuvela "Franny şi Zooey".

Cartea "Franny şi Zooey" apărută în limba română în anul 2011 la editura Polirom constituie o mare galerie de caractere şi personalităţi diferite, de opinii şi "feluri de-a fi".

În nuvela "Zooey" interesantă e discuţia dintre Zooey şi sora lui Franny despre religie şi alte teme pe care o voi reproduce parţial aici:

"- Să ştii că vorbesc serios, Zooey, spuse Franny adresându-se oarecum pantofilor lui. Şi fiindcă veni vorba, tare aş vrea să te ridici în capul oaselor. De fiecare dată când se abat toate urgiile iadului asupra noastră, mi se pare ciudat că pornesc totdeauna chiar din locul ăla unde stai tu acum. Şi tu eşti întotdeauna acolo. Hai, te org fii bun şi ridică-te.
Zooey ridică ochii.
- După cum începusem să spun, n-am nimic împotriva rugăciunii. Indiferent ce crezi. Nu tu eşti prima persoană de pe lumea asta care s-a gândit s-o spună. Odată am umblat pe la toate magazinele Armatei... cu rugăciunea pe buze.
- Atunci de ce-o spui?"

Interesant e şi citatul din "Bhagavad Gita":
"Ai dreptul să munceşti, dar numai de dragul muncii în sine... Motivul pentru care munceşti nu trebuie să fie dorinţa de a culege roadele. Nu te lăsa niciodată pradă trândăviei."

Niciun comentariu: