frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Războiul bumbilor - Louis Pergaud

31 august 2012

Războiul bumbilor - Louis Pergaud

    Louis Pergaud (1882 – 1915) a fost un scriitor francez. A câştigat premiul Goncourt pentru cartea de povestiri „De la vulpe la Margot”, deşi concurenţii săi fuseseră Appolinaire şi Colette.
Romanul „Războiul bumbilor” a avut parte de două ecranizări, în 1936 şi 1962.
    Cartea de faţă este recomandată şi adulţilor şi copiilor, deşi este folosit un limbaj mai dur în reproducerea dialogului dintre personaje.
    Drept exemplu:
    „ – Da’ cară-te odată, hei, bă despicatule, gaură-n cur, puturosule, împuţitule! Dacă nu eşti laş scoate-ţi la vedere mecla ta de cur cu pene! - Hei, cur pestriţ, fă-te mai încoa să te vedem! – Tu eşti ăla, mă, rahat cu ochi, care-ai zis că noi ăştia din Longeverne suntem nişte boaşe moi? Ţi-arăt eu ţie dacă suntem ori ba boaşe moi. A fost nevoie de poalele de la toate cămăşile voastre ca să ştergeţi ce-am scris eu pe uşa bisericii! Nu nişte cufuriţi ca voi ar fi îndrăznit o ispravă ca asta. – Hai mai apropie-te o dărabă, răcnitorule, dacă eşti aşa de şmecher, numa’ gura-i de tine şi gioalele, să ţi le iei la spinare. – Fă şi tu juma’ de drum, băăă, negustor de zdrenţe. Că doar nu pipăind boaşele vacilor în oborul de prin iarmaroace s-a-mbogăţit tac’tu!”
sau
    „ Velrani
   Mocofani
   Cu moacă de prostovani
   Duc iazma prin bolovani
  
   Longevernii răhăţoşi
   Le curg ochii urduroşi
   Pe căpiţă s-au suit
   Scaraoţchi i-a-nghiţit”
sau
    „ – Vânători de şoareci morţi! – Vânzători de piei de cloşcă! – Hei, ţi-aduci aminte când se pişa mă-ta în tocană, ca să lungească sosul? – Dar mă-ta când cerea fuduliile de la omul de scopea taurii, ca să ţi le dea să le haleşti cu salată. – Adă-ţi aminte de ziua când tac-tu a zis c-ar fi fost mai bine să creasc-un viţel decât un soi rău ca tine. – Dar tu? Când mă-ta a zis că mai curând ar da ţâţă la o viţică decât sor-tii, ca barem să nu crească o curvă.”
    În carte este vorba despre două bande rivale de copii care se înfruntă în fiecare zi. Prizonierilor li se taie nasturii de la haine şi le sunt învineţite fesele cu beţe de alun.
Copiii dau dovadă de cruzime când îşi bat prizonierii aflaţi în inferioritate numerică.
Lunganul Lebrac are parte de cea mai rea bătaie din partea tatălui său, înroşindu-i-se fesele cu şuturi şi palme, în condiţiile în care fusese luat prizonier de armat rivală chiar în ziua aceea.

Niciun comentariu: