frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Edgar Rice Burroughs – Tarzan

9 aprilie 2012

Edgar Rice Burroughs – Tarzan


Edgar Rice Burroughs s-a născut în Chicago într-o familie prosperă. A publicat mai întâi în ziare săptămânale şi reviste. În 1912 apare “Tarzan din neamul maimuţelor” urmat de alte 24 de cărţi ce descriu aventurile omului maimuţă. În 1913 Edgar Rice Burroughs îşi întemeiază propria editură.
Tarzan a cucerit şi lumea filmului, celebru devenind Johnny Weismuler pentru rolul principal în ecranizări ca: “Tarzan din neamul maimuţelor”, “Iubirea lui Tarzan” etc.
Deşi criticii momentului catalogau stilul lui Burroughs ca fiind unul neşlefuit, operele sale se mai citesc şi astăzi la scară largă.
În capitolul “Raţiunea umană” din “Tarzan din neamul maimuţelor” autorul descrie lupta dintre Tarzan şi Terkoz, gorila. Se dispută şefia tribului.  Terkoz beneficiază de avantajul oferit de colţi. Tarzan deţine un cuţit pe care ar fi putut să-l înfingă în adversar. În momentul începerii luptei omul maimuţă este oficial liderul tribului. Conflictul dintre cei doi porneşte de la faptul că Terkoz nu îndeplineşte porunca lui Tarzan de a-I ceda un rozător unei femele vârstnice. Lupta începe prin împingeri şi rostogoliri. Tarzan îşi contractă muşchii şi strânge cu toată forţa gâtul gorilei. Aceasta nu se lasă mai prejos, ci îşi apropie colţii de beregata adversarului, îl răneşte în zona umărului. Tarzan reuşeşte şi el să rănească gorila. Forţa brută a lui Terkoz se confruntă cu agilitatea şi raţiunea omului maimuţă. Cei doi se încleştează atât de puternic încât nimeni nu-I poate despărţi. Oasele amândurora pocnesc îngrozitor. Când încleştarea îşi pierde puţin din intensitate, Tarzan se strecoară în spatele lui Terkoz şi-l prinde în menghina unui “Simplu-Nelson”. Gorila nu observă stratagema ticluită de omul-maimuţă, dimpotrivă, se bazează tot pe forţă brută. Astfel Tarzan reuşeşte să-l prindă pe Terkoz într-un “Dublu-Nelson” inatacabil. Gorila nu mai catadicseşte să se zbată. Stau amândoi pe pământ respirând greu. Tarzan nu doreşte totuşi să ucidă gorila:
- Te predai? întrebă.
- Mă predau! răspunse Terkoz în limbajul gorilelor.

Niciun comentariu: