frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Charles Dickens - Oliver Twist

15 aprilie 2012

Charles Dickens - Oliver Twist

    Charles Dickens s-a născut pe 7 februarie 1812 şi a murit pe 9 iunie 1870 în urma unui atac de cord. A fost un romancier englez, activ ca scriitor între anii 1833-1870. Când a împlinit vârsta de 12 ani a fost obligat de către mama sa să lucreze zece ore pe zi, pentru şase şilngi pe săptămână într-o fabrică de ghete aflată în apropierea staţiei de cale ferată Charing Cross. Acea perioadă grea din viaţa sa i-a influienţat majoritatea operelor.
    Pe lângă romanele sale de succes a scris şi poezie, eseu, proză scurtă. A avut numeroase colaborări cu scriitori cum ar fi Wilkie Colinns sau jurnalistul Augustus Sala.
    În romanul „Oliver Twist” autorul îşi retrăieşte copilăria plină de lipsuri prin intermediul protagonistului. În primul capitol descrie naşterea lui Oliver la o casă parohială pentru săraci, precum şi moartea mamei la scurt timp după aceea. Următoarele capitole dezvăluie chinurile şi abuzurile suferite de orfan pe parcursul şederii la casa parohială.
    E de amintit fragmentul unde copiii plănuiesc să-i mai ceară bucătarului o porţie de ovăz, ştiind însă că ar putea fi sancţionaţi pentru acest fapt. Trag la sorţi cine să meargă la bucătar. Sarcina cade chiar pe umerii lui Oliver. Acesta şovăie puţin, ştiind că îl aşteaptă o pedeapsă cruntă. Se încumetă totusi şi îi spune bucătarului:
    „- Mă scuzaţi, aş mai vrea o porţie!”
    Bucătarul încremeneşte. Îl priveşte pieziş apoi îi dă, în loc de porţia cerută, o lovitură de polonic în cap şi îl târăşte până la şeful parohiei, domnul Bumble. Acesta, pe lângă faptul că e crud, e ipocrit şi laş. Îl aruncă pe Oliver în temniţă. De asemenea, pune un anunţ pe gardul parohiei cum că vinde un copil cu preţul de 5 lire. Oliver este cumpărat de către un coşar vestit pentru bătăile pe care le administrează în fiecare zi ucenicilor săi. Au urmat clipe dificile pentru Oliver Twist: a fost bătut cu o bucată groasă de lemn, vândut, închis în pivniţă, readus la casa parohială de unde fuge.
    De altfel, autorul reuşeşte să surprindă un moment când cadavrul unui copil de la casa parohială este despicat şi nu se găseşt în el nici urmă de hrană.
    Oliver trece prin foarte multe peripeţii alături de tâlharul Skies. Este obligat să intre prin geamul deschis a unei case şi să fure nişte bani, însă este prins şi împuşcat de către proprietarul casei. Scapă cu viaţă, dar este adus în faţa justiţiei. Este scutit de închisoare de către un procuror indulgent.
    Tâlharul Skies nu este chemat la judecată, însă necazurile nu îl ocolesc. Află că slujnica complotează cu un necunoscut pentru asasinarea sa. La început vrea să o împuşte, dar pentru a nu face mult zgomot o loveşte cu patul puştii în cap. O omoară.
    Încearcă să fugă din Londra, alături de câinele său. Nu după mult timp hotărăşte să-l înece pentru a nu fi recunoscut. Ridică de jos o piatră grea şi o pune într-o batistă. Cheamă câinele. Acesta vine din obişnuinţă, dar când observă ce a pregătit stăpânul, se dă îndărăt. O ia apoi la fugă.
    Skies îşi continuă drumul. Ajunge la o cârciumă unde un negustor promite să îi cureţe o pată de pe pălărie. Descoperă însă că e o pată de sânge.

Niciun comentariu: