frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: A. P. Cehov - Opere vol II (1883-1884)

1 iunie 2013

A. P. Cehov - Opere vol II (1883-1884)

A. P. Cehov a fost un prozator şi dramaturg rus. este cunoscut pentru piesele de teatru şi povestirile sale scurte, dintre care multe ecranizate.

Cehov produce de cele mai multe ori "răsturnări de situaţie" în textele sale, ceea ce oferă un final neaşteptat. în povestirea "Vodevilul" Klodkov, "un om uscăţiv, tuberculos, cu ochii duşi în fundul capului şi nasul ascuţit" a chemat patru prieteni în vila sa. a scos din buzunar un caiet, şi-a dres glasul şi a început să citească. Vodevilul avea o acţiune simplă - era vorba despre doi soţi ce urmau să-l primească în casă pe omul de stat Kleşciov, care voia să ceară mâna fetei lor. soţul şi-a dat seama că în toate încăperile mirosea a gâscă friptă, şi-i spune soţiei că nu se cuvine să primească un om în casă când miroase urât în odăi. soţia i-a spus că lui niciodată nu-i poate fi cineva pe plac şi a izbucnit în plâns. el îi porunceşte să se oprească: "Toanto, şterge-ţi obrazul... Mumie, irodiadă necioplită ce eşti!" fata, săturându-se de istericalele părinţilor, pleacă. logodnicul îi găseşte în scenă pe tată când un doctor îi punea comprese cu plumb la cap iar un comisar întocmea un proces verbal pentru tulburarea liniştii publice.

Klodkov i-a întrebat pe ascultători cum li se pare. cel mai în vârstă dintre musafiri s-a ridicat în picioare cu lacrimi în ochi şi l-a îmbrăţişat. i-a spus că ar trebui să se lase de serviciu şi să înceapă să scrie, pentru că e păcat să-ţi îngropi talentul. la fel l-au încurajat şi ceilalţi musafiri, i-au spus că scrisul e vocaţia lui. când a ajuns şi el să creadă asta, Zamazuon, un tânăr i-a spus că ar trebui să-l scoată din vodevil pe tată, pentru că pare o aluzie la un mare om de stat din vremea aceea. Klocikov i-a spus să o elimine şi pe mamă, sau să îi schimbe caracterizarea, pentru că prea seamănă cu soţia acelui om de stat.  după zece minute i-au fost eliminate toate personajele. i s-a spus să distrugă vodevilul şi să renunţe la scris. " ce, mă, te crezi Gogol? nu e pentru tine activitatea asta!" i-a spus cel care tocmai îl îmbrăţişase.

unul din "instrumentele" pe care le foloseşte Cehov în povestirile sale este ironia.

în povestirea "S-a certat cu nevasta" soţul a ajuns acasă. cum a gustat mâncarea, a azvârlit lingura în farfurie şi a început să înjure: "Dracu să vă ia! te întorci acasă flămând ca un lup şi-ţi dă să mănânci naiba ştie ce! nici n-ai deschis bine gura şi-au şi început bocetele, lacrimile!" soţul a plecat din bucătărie trântind uşa, iar soţia a izbucnit în plâns şi a ieşit şi ea. bărbatul s-a aruncat pe divan şi şi-a afundat capul în pernă. după un sfert de oră a auzit paşi uşori dincolo de uşă. s-a gândit că e soţia şi că mai bine se spânzură decât să se împace cu ea. cineva a intrat şi s-a apropiat cu paşi uşori de divan. bărbatul şi-a afundat mai adânc capul în pernă şi a început să sforăie. simţind în spatele lui un trup cald, s-a lipit îndărătnic de speteaza canapelei şi şi-a tras piciorul. a simţit că un oftat adânc a trecut încet, încet deasupra urechii lui. "gata, o iert, s-a gândit. destul am chinuit-o, sărăcuţa!" "hai puiule, ajunge!" a spus şi a cuprins trupul cald de lângă el apoi a exclamat: "ptiu!". alături de el se cuibărise căţeluşa Dianka.

Niciun comentariu: