frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Filip Florian - Degete mici

14 august 2013

Filip Florian - Degete mici

Filip Florian (n.1968) este un jurnalist şi scriitor român care s-a afirmat pe plan naţional şi internaţional cu romanul "Degete mici"- tradus în engleză, germană, maghiară, poloneză, cehă, slovenă, slovacă, spaniolă şi italiană.

cartea de faţă începe cu prezentarea monografiilor oraşului - găsite într-un sertar din biblioteca judeţeană de către arheologii care căutau informaţii despre castrul roman - realizate de un învăţător, un avocat, doi călugări, un medic veterinar şi un şef de gară - ei credeau că straturi de nisip, argile, sedimente de tot felul s-au aşezat de-a lungul istoriei peste lagărul antic şi că e imposibil să fie scos la suprafaţă.

din lucrarea avocatului Stratulat, cercetătorii au aflat că în 1932 o altă echipă entuziastă de arheologi a dezgropat câteva ziduri surpate, însă momentul era consemnat succint, autorul arătându-se mirat mai mult de prezenţa în echipă a unei făpturi speciale - o doamnă tunsă scurt, cu pantaloni de călărie şi cizme cu carâmb, posesoarea unui portţigaret din chihlimbar lung de 20 de cm, care, din mărturiile celor care au luat parte la săpături, îi strunea mereu pe muncitori şi pe colegii din echipă, iar Gavrilescu, veterinarul, o compara cu o găinuşă moţată de munte gata să provoace oricând lupte pline de cruzime între cocoşi - decât de scoaterea la lumină a ruinelor după 2000 de ani de întuneric.

din textele învăţătorului şi ale preotului reieşea mai mult deplângerea faptului că turma credincioşilor era predispusă "să o apuce pe căi greşite", referindu-se în special la tânăra generaţie. îi supăra faptul că moda tăierii bretonului şi a cozilor s-a răspândit în rândul fetelor din şcoală, că băieţii participau în număr mare la dezvelirea construcţiilor antice şi că numărul capilor de familie prezenţi la Sfânta Liturghie scădea îngrijorător.

săpăturile au scos la suprafaţă mai multe ziduri, dar şi un lucru foarte straniu - o cantitate considerabilă de oase umane a fost adusă la suprafaţă de către jandarmi. localnicii bănuiau că nu sunt nicidecum de pe vremea romanilor, ci din timpul comunismului, castrul fiind folosit în secret pentru deţinuţii politici.

Niciun comentariu: