frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Recenzie "Recviem pentru un vis" - Hubert Selby Jr

26 martie 2016

Recenzie "Recviem pentru un vis" - Hubert Selby Jr

Hubert Selby Jr.(1928-2004) a fost un autor american. cea mai cunoscută carte a sa, "Recviem pentru un vis", a fost ecranizată în anul 2000 în regia lui Darren Aronofsky.

la început, Harry, fiul Sarei, îşi încuiase mama în şifonier şi încerca să iasă cu televizorul din apartament, aşteptat pe holul blocului de Tyrone C, prietenul lui de culoare. vânzătorul de la amanet obişnuia să pună televizorul în margine - mereu, la câteva minute, mama ajungea şi îl recupera.

Sara, pensionară, îşi petrecea ziua pe fotoliu, mâncând dulciuri, bând cafea şi uitându-se la Tv. doctorul îi prescrisese nişte "pastiluţe colorate" de slăbit, în prima zi a luat una şi s-a simţit extraordinar, a doua zi două, a treia zi trei, a patra zi patru, se vedea chiar pe ea la Tv, aplaudată de public, în rochia ei roşie mulată pe corpul impecabil.

pe braţul drept al lui Harry, unde se injectase de mai multe ori, apăruse o umflătură ciudată, vânătă, care îl durea îngrozitor. ca să scape de ea, Harry a înfipt acul seringii fix în acel loc. 

Marion, iubita lui, împărţea acelaşi viciu cu Harry, chiar când heroina se găsea din ce în ce mai greu şi era din ce în ce mai scumpă. singurul mod de a face rost era să meargă la un dealer care o oferea contra servicii sexuale.

cartea prezintă cum vieţile Sarei, a lui Harry, a lui Marion se învârte în jurul unui viciu, fie că sunt dulciurile, pastiluţele colorate, heroina, ţigările. 

"Îşi lua pastilele purpurie, roşie şi portocalie o dată, bea o cafetieră plină, după care proba rochia roşie şi pantofii aurii şi se învârtea în faţa oglinzii, arătând aşa rotunjoară şi simţindu-se aşa bine şi încerca să-şi prelungească aceeaşi stare până la prânz. rămânea cu rochia pe ea, se aşeza în fotoliu şi se uita la televizor, fără să mai schimbe postul, reuşind să urmărească o emisiune până la capăt. Îl văzu pe prezentator, apoi publicul, premiile şi auzi râsetele şi aplauzele, după care trase de ea să traverseze scena până la prezentatorul care o aştepta, zâmbind larg şi ascultând aplauzele"

Niciun comentariu: