frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: George Orwell - 1984

17 septembrie 2014

George Orwell - 1984

George Orwell (1903-1950) a fost un scriitor englez, luptător voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniştilor, autorul a două faimoase romane-satiră: 1984 şi Ferma animalelor.

cartea 1984 parodiază un regim comunist ipotetic, foarte asemănător cu cel stalinist, regim instaurat în Oceania de către Fratele cel Mare. instrumentul principal al acestuia era Poliţia Gândirii care sancţiona chiar şi un simplu gând de revoltă. teleecranele imposibil de oprit care transmiteau doar propagandă în favoarea Fratelui cel Mare se aflau peste tot: pe străzi, în birourile funcţionarilor, în sălile de clasă.

mi s-a părut interesantă ideea că trecutul poate fi modificat cu uşurinţă, că este doar un produs al minţii. dovezile sunt procurate foarte uşor, nu există cronologie şi istoria nu depinde de trecerea timpului, ci de percepţia noastră asupra evenimentelor.

de asemeni, nu există realitate, ci atâtea realităţi câte miliarde de oameni sunt pe pământ. orice poate fi adevărat, aşa-zisele legi ale Naturii sunt nişte prostii, nimeni nu minte, ci doar prezintă propria sa realitate care merită luată în calcul ca oricare alta.

în lumea lui Orwell, prolii, reprezentaţii castei inferioare, au un stil de viaţă identic cu al oamenilor de azi: locuiesc în apartamente modeste de bloc, muncesc în fabrici sau pe şantiere, seara vizionează meciul, beau bere, frecventează casinourile.

iubita protagonistului, pe nume Julia, este unul din cei mai înfocaţi susţinători ai partidului, dar nu de frică sau pentru alte interese, consideră că singura distracţie e încălcarea regulilor fără ca cel ce le-a impus să ştie. de aceea, iubitul ei e un "criminal în gândire", iar relaţia dintre ei se consumă în locuri precum hale dezafectate sau case părăsite.

în opinia mea, cartea poate fi sintetizată în următorul pasaj: "El, Winston Smith, nu a văzut în viaţa lui fotografia care le contrazicea, pasămite, vinovăţia, pentru că o asemenea fotografie nu există, ci el a inventat-o acum câţiva ani. îşi aminteşte acum că altădată şi-a amintit exact pe dos, dar acelea erau nişte false amintiri, produsele auto-iluzionării. ce uşor este".

Niciun comentariu: