frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Alexandru Mitru: Poveşti

1 martie 2012

Alexandru Mitru: Poveşti

        Alexandru Mitru (n. 1914 – d. 1989) a fost un foarte cunoscut autor de proză pentru copii. A fost distins cu “Premiul Uniunii Scriitorilor” în 1967, de asemenea, în a976 a obţinut “Premiul European de Literatură pentru Copii şi Tineret” .
        Cartea a apărut la editura Vox incluzând povestiri din cele mai cunoscute volume sub semnătura acestui autor. Cartea “Poveşti” de Alexandru Mitru reprezintă o selecţie a întregii opere în proză. Pentru a vă face o idee voi prezenta aici câteva poveşti care m-au impresionat.
        În povestea “Cele trei prinţese alintate” este vorba despre un împărat care are trei fete. Acestea, fiind foarte răsfăţate de către tatăl lor, încep să creadă că ştiu totul. Îi învaţă pe sfetnici cum să slujească împărăţia, pe zidari să construiască case, pe cizmari să repare cizme. Atunci când oamenii ascultă sfaturile prinţeselor, cizmele ies prea largi, casele se ridică cu pereţii strâmţi gata să cadă. Într-o zi un zmeu răpeşte cele trei prinţese. Împăratul reacţionează într-un mod neaşteptat, spunându-i zmeului să păstreze fetele şi că – dacă va îndrăzni să le înapoieze – să se pregătească de război.
        De asemenea, în povestea “Cum s-a stricat prietenia dintre câine şi pisică” este vorba despre scurtul mariaj dintre câine şi antipodul său: pisica. Câinele pleacă la vânătoare. Se întoarce cu prada, dar pisica hotărăşte să o păstreze pentru iarnă. Se iscă un întreg scandal care însă nu durează mult, câinele fiind trimis din nou la vânătoare. Dacă doriţi să aflaţi ce se întâmplă mai departe este necesar să citiţi cartea.
        Deasemenea, în volumul “Poveşti” de Alexandru Mitru sunt incluse şi câteva poveşti despre Păcală şi Tândală. “Satul aplecat”, “Mătrăgună”, “Galbenul fără soţ” sunt doar câteva dintre ele.
        În povestirea “Satul aplecat” este vorba despre Păcală care, din întâmplare găseşte o mireasă plângând pe malul unui râu. O întreabă de ce plânge. Află că mireasa este o fată săracă care a fost furată de acasă de un boier. După ce Păcala ascultă povestea fetei, ticluieşte un plan pentru a o scăpa de nuntă. Îi spune boierului că sub un copac pe un deal se află o comoară. Acesta porneşte împreună cu nuntaşii pentru a o găsi. În acest timp Păcală îşi schimbă hainele cu ale miresei. Boierul îşi dă seama că a fost înşelat şi coboară din nou dealul. Văzându-l pe Păcală în haine de mireasă, nu-şi dă seama de vicleşug.

Niciun comentariu: