frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Mark Twain – Wilson Zevzecul

14 martie 2012

Mark Twain – Wilson Zevzecul

    Samuel Langhorne Clemens (cunoscut sub pseudonimul Mark Twain) a fost un foarte cunoscut scriitor american. În timpul vieţii a lucrat ca pamfletar la o gazetă din Missouri. Criticile dure pe care le-a adus preşidenţiei şu guvernului din acel timp i-au oferit mulţi simpatizanţi, dar şi mai mulţi duşmani.
    Mark Twain a fost nevoit să abandoneze studiile la doar 12 ani din cauza sărăciei. În mai toate povestirile sale el îşi retrăieşte copilăria prin intermediul unor personaje închipuite. Cartea intitulată „Wilson Zevzecul” e una dintre cele mai premiate cărţi ale anului 1892.
    Călătoria fascinantă pe malul râului Missipi unde comerţul cu negri era încă legal, a rămas în minţile a milioane de copii din lumea întreagă. Momentul când Roxy, „negresa bătrână” şi-a pus copilul negru în leagănul omului alb a reprezentat un moment de răscruce pentru destinul celor doi copii. Tom, sclavul negru a ajuns să fie stăpânul lui Chambers, nobilul alb.
    Tom, un sclav negru, a devenit nobil datorită mamei sale. Ea şi-a mutat copilul în leagănul fiului stăpânilor ei. Aceştia nu şi-au dat seama de şiretlic în timp util, aflând după douăzeci de ani că au crescut un negru ca pe fiul lor. Tom, după o serie de întâmplări palpitante, şi-a omorât unchiul. Avocatul „Wilson Zevzecul” descoperă acest fapt şi scoate la lumină identitatea reală a lui Tom.

Niciun comentariu: