frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Thomas Hardy - Tess D'Urberville

2 mai 2013

Thomas Hardy - Tess D'Urberville

Thomas Hardy a fost un scriitor englez, născut în 1840 şi decedat în 1928. a fost puternic influenţat de romancierul Wilkie Collins.

cartea "Tess D'Uberville" a apărut în 1896 şi s-a bucurat de o mare popularitate în epoca aceea. Tess e o adolescentă care trăieşte în satul Marlott - un ţinut izolat, împrejmuit de dealuri, nevizitat în general nici de turişti, nici de pictori peisagişti, deşi se află la doar o oră depărtare de Londra. tatăl lui Tess e un om între două vârste, negustor sărac. are tendinţa ca, în mers, să se abată de la calea verticală, astfel pare mereu că e în stare de ebrietate. se întorcea acasă de la Shaston într-o seară la sfârşitul lunii mai. purta o pălărie ponosită, un coş de ouă gol îi atârna de braţ. s-a întâlnit cu pastorul Tringham. au început să vorbească, iar la un moment dat al doilea i-a spus că a făcut nişte cercetări şi a aflat că el, negustorul sărac, este un descendent al străvechii familii D'Urberville, nişte cavaleri din ordinul Royal Oak. el a crezut şi, convins de originile sale nobile, nu s-a mai întors pe jos acasă, a cheltuit toţi banii strânşi în acea zi să închirieze o trăsură de lux, cu care circulau doar cei bogaţi.

a trecut pe lângă fiica lui care dansa cu prietenele ei pe câmp. ele au început să facă glume pe seama lui, spunând că ar fi băut înainte, că ar fi înebunit. mama lui Tess i-a istorisit tot ce s-a întâmplat când ea a ajuns acasă. părinţii au trimis-o după o săptămână undeva la marginea pădurii - acolo ştiau că trăia alt descendent al cavalerilor, care avea o situaţie materială mai bună, să o recunoască ca rudă. a recunoscut-o iniţial, i-a permis să locuiască în casa lui. a găsit-o într-o zi dând mâncare găinilor, a profitat de faptul că sunt singuri, i-a mângâiat umerii, i-a propus să facă dragoste, ea a refuzat la început, dar după aceea a acceptat. a fost lăsată însărcinată. el a alungat-o înapoi la părinţii ei imediat ce a aflat de existenţa copilului.

a născut şi a lăsat pruncul mamei ei. a plecat să muncească la o lăptărie. l-a întâlnit acolo pe Angel Clare, fiul unui pastor evanghelist. s-a îndrăgostit de el , iar după insistenţele lui s-au căsătorit, însă el nu ştia de copilul ei. a vrut să divorţeze imediat ce a aflat. a renunţat la idee, dându-şi seama că toţi consătenii vor afla. a plecat în Brazilia să muncească pe o plantaţie, nu i-a trimis nicio scrisoare lui Tess cât s-a aflat acolo.

ea a mers într-o zi la biserică şi a văzut un bărbat suspect în amvon. a descoperit că e D'Uberville, bărbatul care o lăsase însărcinată după ce a privit mai atent. el a văzut-o după câteva minute, s-a tulburat, nu a mai fost capabil să rostească vreun cuvânt. a coborât din amvon, iar după ce s-a terminat slujba, a ieşit din biserică şi a căutat-o. a întâlnit-o pe păşune, îşi mulgea vaca. s-a iscat un conflict între ei, ea l-a acuzat că nu are suflet, că e un mincinos, el a rugat-o să se împace, i-a spus că în fiecare zi va fi pe păşune şi o va aştepta.

nu a putut scăpa de el toată săptămâna. era singură în bucătărie într-o seară de vineri. soţul ei se întorsese acasă din Brazilia, dar în acel moment era plecat împreună cu şeful lăptăriei. D'Urberville a intrat peste ea în bucătărie. i-a mângâiat şoldurile, umerii, ea s-a împotrivit, l-a împins, l-a lovit cu cuţitul în grumaz. l-au găsit mort dimineţă, întins pe podea, cu o rană îngustă şi adâncă la gât.

Niciun comentariu: