frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Ken Kesey - Zbor deasupra unui cuib de cuci

7 noiembrie 2012

Ken Kesey - Zbor deasupra unui cuib de cuci

    Ken Kessey (1935 / 2001) a fost un scriitor american. Romanul de debut "Zbor deasupra unui cuib de cuci" a fost ecranizat în 1975 şi a primit 5 premii Oscar.

    Cartea de faţă e povestea unor pacienţi conduşi de infirmiera Ratched dintr-un ospiciu. Cronicii erau pacienţii irecuperabili, legumele. Unul din ei era colonelul Matterson care citea toată ziua din scriptura ciudată a palmei lungi şi uscate, bâiguia lucruri neînţelese cum ar fi: Oaia verde-i... Canada. Canada e... bradul. Holda de grâu. Ca-len-da-rul. Acuţii erau consideraţi „recuperabili”.

    Odată, Mancini, pacientul cu două umflături la tâmple, a început să se plângă că e istovit şi să-şi bălăngăne capul, deranjând şedinţa de terapie. Infirmierii tuciurii au vrut să-l ducă în dormitor, însă el nu a vrut. Repeta: Sunt istovit, sunt istovit. Dintr-o dată Mancini s-a smuls din mâinile negrilor l-a împins pe unul dintre ei în perete lăsând pe suprafaţa acestuia o crăpătură de forma infirmierului.

    McMurphy, cel proaspăt venit dintr-o fermă de muncă silnică, a propus într-o şedinţă de terapie ca pacienţii să fie lăsaţi să se uite la televizor după masă. Avea nevoie de 21 de voturi din cele 40 posibile. Le-a obţinut pe cele ale acuţilor, în număr de 20, mai avea nevoie de un singur vot. Trebuia să-i convingă pe cronici. I-a spus unuia: „ Tu ce zici, frăţioare? Vrei să vezi o partidă de baseball? De baseball?” „Dă-o-n mă-sa de nevastă!” i-a răspuns acesta. Atunci Sora Ratched a strigat: Procedura de votare s-a încheiat. Însă Şeful Brombden (povestitorul) un indian aşa zis surdomut a ridicat mâna. Votul nu i-a fost luat în considerare pacienţii întorcându-se la lucru. McMurphy supărat s-a aşezat în faţa televizorului şi şi-a pironit ochii pe ecranul negru. Treptat i s-au alăturat şi alţi pacienţi. Sora Ratched a început să strige la ei, însă ei urlau de parcă vedeau jucătorii de baseball alergând pe teren. Ea le spunea: Oameni nesocotiţi încetaţi imediat întorceţi-vă la lucru!

    Odată, un  infirmier tuciuriu l-a obligat pe moş Pete să spele veceul. McMurphy a intervenit, s-a postat în faţa negrului i-a spus: Ajunge! însă acesta nu l-a luat în seamă. După un avertisment  tuciuriul-a lovit cu pumnul în faţă, lăsându-l lat la pământ. Şeful Brombden a intervenit pentru McMurphy, însă a fost muşcat de gât de către un tuciuriu şi strâns cu putere A fost nevoit să-l izbească puternic de uşa de la baie pentru a scăpa din strânsoare.

    Doctorii dădeau „drumul la ceaţă” în salon uneori. Aburul era atât de gros, încât pacienţii nu se mai puteau vedea unul pe altul, li se udau betele pantalonilor, se prelingeau dintr-un capăt în altul al salonului repetând vorbe nedesluşite.

    Într-o zi, McMurphy a adus două femei de moravuri uşoare în ospiciu. Billie Bibbit a fost prins în pat cu una din ele. Din cauza ameninţării Sorei Ratched că-l va spune mamei lui, Bibbit s-a sinucis. A fost găsit într-o baltă de sânge.

    Nervos, McMurphy s-a înroşit a tremurat ochii i s-au făcut tulburi s-a năpustit asupra sorei Ratched şi-a înfipt degetele groase în grumazul ei alb.

Niciun comentariu: