frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: mesajul

23 decembrie 2012

mesajul

    întinderea de apă bogată în halit presărată cu arhipelaguri, insule de toate formele - triunghiulare dreptunghiulare pătrate rombice, chiar în formă de bumerang sau zâmbet, se ridică în răstimpuri ca o creastă de clapon, în bătaia soarelui are culoarea penajului cabotin. făptura de pe mal, pectoralii becaţe, ochii albaştri umezi, pleoapa de jos fluturând în aer ca un hamac, seamănă din ce în ce mai puţin cu un om, are trupul chircit, mâinile i se mişcă asemeni drapelelor de pace, lacrimile-i curg din cauza vântului în tufişurile negre ale bărbii. învârte în faţa ochilor o sticlă cu toracele îngust şi umerii transparenţi în care a îndesat o hârtie galbenă A6, umedă, îndoită, zăcând ca o salamandră de grotă în ascunziş.

    numele lui e celino guevara, rudă îndepărtată cu revoluţionarul argentinian ernesto rafael guevara de la serna. prenumele lui derivă din latinescul caelino. s-a născut în oraşul rosario, oraşul natal al lui lionel messi. are treizeci de ani, însă arată de cincizeci. e slab şi osos, coatele înţeapă pielea şi marginile tricoului. are fruntea îngustă cu riduri neuniforme teşită în părţi ce inspiră neîncredere.

    locuieşte pe insulă de trei săptămâni, timp în care a urinat doar de 59 de ori, urina i-a devenit mai albă mai albă ca apa de la robinet iarna. s-a învăţat să mănânce mosmon, kumquat, kiwano, granadilla, cherimoya, degetele lui Bhuda, rambutan, pitahaya, salak, mangoosten, durian şi un fruct asemănător cu broccoli şi conopida, originar în munţii anzi.

    barba i-a crescut mai repede.
    tălpile au căpătat culoarea spinării unui animal preistoric.
    fizionomia i s-a schimbat, nasul parcă i s-a subţiat şi i s-a mărit, seamană acum cu preşedintele azerbaidjanului sau quatarului.
    de când a ajuns pe insulă, au trecut doar două avioane deasupra lui, a întrezărit abia un vapor. vederea îi era slăbită ca un şurub ruginit cu cap hexagonal M6.
    a învârtit încă o dată sticla prin faţa ochilor şi a aruncat-o în mare. spera să ajungă în mâinile cuiva care putea să-l ajute. sticla a plutit printre vapoare, şalupe, ferryboaturi şi a ajuns pe o altă insulă apropiată de republica Nagorno-Karabakh.

    un om jumătate azer jumătate armean, cu ochii alungiţi şi depărtaţi, a găsit sticla pe mal. a scos biletul din ea, l-a citit, l-a aruncat şi a folosit sticla să care apă.

Niciun comentariu: