frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Erestun

27 decembrie 2012

Erestun

erestun e un tip scund şi palid. are 22 de ani şi 1.64 înălţime. privirea de viţel melancolic. e vânzător la un fastfood din baku. e un tip tăcut. când vorbeşte face un efort deosebit. limba îi şovăie printre cuvinte, gura i se umple de salivă. nu e capabil să spună mai mult de cinci cuvinte unul după altul. e student la facultatea de inginerie electrică şi ştiinţe. e bolnăvicios. se îmbolnăveşte în fiecare sezon toamnăiarnă şi se vindecă greu. are şi un stomac sensibil. face indigestie din două în două săptămâni.

erestun se trage din stirpea hesenovilor. are doi fraţi: aqil şi aqsin şi o verişoară pe nume gunik m-ova. tatăl lui e proprietarul unei firme de cuţite&furculiţe. îl cheamă seymur hesenov. bunicul lui erestun a luptat în războiul ameanoazer. străbunicul s-a născut şi a trăit în iran.

în copilărie erestun a fost suspectat de homosexualitate. unii încă au suspiciuni în privinţa orientării lui sexuale.colegii au râs de el, l-au bătut cu regularitate pe perioada şcolii, pentru că era slab, incapabil să lovească pe cineva. ciudat e că nimănui din istoria recentă a familiei hesenov nu i s-a întâmplat asta. toţi din familie sunt scunzi, dar au pieptul lat şi sunt luptători înnăscuți. erestun e anemic. mulţi au presupus că nu se trage din familia hesenov. părinţii au făcut unele cercetări şi au aflat că erestun seamănă cu străbunicul bunicului lui, un bărbat care a trăit în URSS în Nagorno-Karabah şi care la 51 de ani conducea o grupare mafiotă. el a fost singurul din familia hesenov care a chelit după 30 de ani. a fost homosexual până la 16 ani, după care s-a schimbat total. s-a înrolat în armată şi a devenit mai puternic decât toţi copiii care-l băteau, s-a îngrăşat. a căpătat o înfăţişare impunătoare.

însă erestun se degradează pe zi ce trece, tot mai mulţi viruşi îşi găsesc sălaşul în corpul lui, intră şi ies din el ca dintr-un magazin sau o farmacie. faţa lui devine din ce în ce mai palidă. ochii mai fără expresie. fastfood-ul la care lucrează e pe cale să dea faliment, nu va mai avea bani să plătească chiria şi studiile.

nu e un bun atlet. când avea 11 ani, s-a înscris la atletism. nu ducea la bun sfârşit nici unul dintre exerciţii, fie de mobilitate sau de alt tip. rămânea cu două sau trei ture în urmă la alergarea de rezistenţă.

e neîndemânatic. a fost la o şcoală de artă. a ales să ia cursuri de pictură. desenele lui erau informe, tuşe azvârlite peste tot, chiar şi prin colţurile foii. a fost dat afară după ce a răsturnat paharul cu apă murdară pe lucrarea unui coleg. era al cincilea incident de acest fel.

erestun e un om ciudat. se îmbolnăveşte la fiecare sărbătoare, fie Ashura sau Aid as-Saghir. mereu îşi rupe mâna sau are un accident de genul ăsta în Luna Pelerinajului. face indigestie de Al-Mawlid an-Nabawi.
familia lui îl susţine pe İlham Heydər oğlu Əliyev. el e împotriva lui. ţine să aibă păreri opuse rudelor sau persoanelor apropiate. e aproape un instinct, un automatism.

în copilărie, pe la 13-14 ani, visa să joace fotbal pentru naţională. visa că azerbaidjanul câştigă campionatul mondial şi că el dă golul decisiv, în ultimul minut, împotriva spaniei sau braziliei.
nu a putut marca niciun gol la antrenamente. din prima zi a fost pus portar. a luat autogol printre picioare dintr-o pasă a unui coechipier. se speria de minge. antrenorul l-a pus să aducă balonul din afara terenului când e cazul, iar în rest să stea pe bancă şi să privească jocul.
de atunci nu a mai practicat nici un sport.

la 14 ani a făcut parte din corul şcolii. a învăţat să cânte la vioară. s-a descurcat bine la repetiţii. i s-a rupt arcuşul în timpul spectacolului. nu avea o vioară pe măsura lui, avea una care aproape îl întrecea în înălţime. ăsta era un motiv de haz pentru colegii lui.

erestun nu mănâncă deloc dimineaţa. un sandviş la prânz.
se trezeşte în fiecare noapte la 00.01 fără să sune ceasul, (e o funcţie specială a corpului său) şi mănâncă
până i se umple burta. mănâncă tot felul de preparate tradiţionale, la ocazii speciale chiar caviar.

de mic a dezvoltat talente deosebite. de pildă, putea să-şi susţină greutatea corpului în limbă.
crede că de asta nu poate vorbi fluent, pentru că limba lui are altă funcţie.
nimeni nu a ştiut până acum de abilitatea sa.
mama lui i-a intrat în cameră pe neaşteptate şi l-a prins stând în limbă. dintr-un punct de vedere, s-a liniştit. a aflat de ce erestun are limba aşa lată.

el a primit o ofertă să susţină spectacole de circ. oameni din toate colţurile lumii, azeri, armeni, iranieni, uzbeci, europeni, mauri chiar şi din Insulele Feroe au venit să-l vadă.

a devenit celebru.
un caucazian cu înfăţişare dubioasă l-a chemat şi i-a propus un pariu. să stea 24 de ore în limbă şi-i va da 55000 de dolari, iar dacă nu, erestun să plătească această sumă.
lui erestun i-a surâs ideea şi a acceptat. era o ocazie să-şi sporească considerabil veniturile.

a repetat zile întregi. a stat chiar 48 de ore în limbă. a căpătat încredere.
cum erestun e un om atipic, apropiaţii nu ştiu la ce să se aştepte.

foarte mulţi oameni s-au strâns în Baku.
erestun se pregăteşte, trage aer în piept şi se aşează în limbă.
secundele, orele trec, unii pleacă după cinci ore, alţii după zece, convinşi că el va reuşi. rămân doar câţiva azeri şi caucazianul cu înfăţişare dubioasă.
e în a 23 oră. mai rezistă încă jumătate de oră, încă un sfert. încă cinci minute. nu dă semne de oboseală. încă un minut. treizeci de secunde. 25. zece secunde. începe numărătoarea inversă.

cade după 23 de ore şi 59 de secunde de stat în limbă.

Niciun comentariu: