frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: James Fenimore Cooper - Ultimul mohican

3 mai 2012

James Fenimore Cooper - Ultimul mohican

    James Fenimore Cooper (1789 - 1851) a fost un scriitor prolific american. A scris numeroase povestiri şi romane istorice. Printre operele sale cele mai celebre se numără romanul „Ultimul mohican”, considerat opera sa de căpătai.
    În acest roman sunt prezente foarte multe fragmente memorabile, printre care fragmentul în care grupul de femei se apropie de huroni. Un huron e atras de şalul uneia dintre ele şi intenţionează să i-l ia, numai că aceasta strânge cu putere şalul la sân fiindcă ascunde sub el un copil. Huronul îi smulge copilul din braţe şi, cu un surâs feroce, întinde o mână pentru a-i arăta că e gata să facă schimb: şalul pentru copil, iar cu cealaltă mână roteşte copilul deasupra capului pentru a-i dovedi şi mai mult valoarea răscumpărării ce o pretinde. Femeia strigă: „- Na! Ţine! Ia tot!” şi dezbracă toate hainele la care poate renunţa. „Ia tot ce am, dar dă-mi copilul!”.
    Indianul, dispreţuitor, lovi cu piciorul acele lucruri fără valoare şi, văzând că alt indian îmbrăcase şalul dorit de el, zdrobeşte capul copilului de o stâncă şi aruncă trupul care palpită la picioarele mamei. Aceasta rămâne împietrită: priveşte fiinţa desfigurată pe care adineauri o strângea la piept, apoi priveşte spre cer pentru a-l blestema pe ucigaş.
    Huronul, înfuriat, îi crapă cu o lovitură de tomohawk. Aceasta cade şi moare îmbrăţişându-şi copilul. Astfel începe măcelul asupra englezilor de către huroni.

Niciun comentariu: