frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Mary Shelley – Frankenstein

20 mai 2012

Mary Shelley – Frankenstein

        Mary Shelley (1797 - 1851) a fost o scriitoare engleză cunoscută pentru romanul “Frankestein” sau “Prometeul modern” (1818). Tatăl ei a fost filozoful William Godwin, iar mama ei, feminista Mary Wollstonecraft. Ca un omagiu adus scriitoarei Mary Shelley, Brian Aldis în monumentala sa istorie a Science Fiction-ului, consideră “Frankestein” ca primul roman autentic S.F.
         Acest roman începe cu patru scrisori de la Robert Walton pentru sora sa din Anglia, doamna Saville. În aceste scrisori Robert Walton îşi povesteşte expediţia spre pol. E de amintit mai ales ultima scrisoare în care e enunţat felul în care este salvat un individ pe nume Victor Frankenstein de pe o bucată de ghiaţă. Este adus pe vas, îngrijit, hrănit şi întrebat cum anume a ajuns pe aceea banchiză. Individul acceptă să-şi spună povestea vieţii sale cu condiţia de a fi lăsat o noapte să se odihnească.
        A doua zi Victor povesteşte că cu ceva timp în urmă fusese pasionat de medicină. Visa să creeze o fiinţă superioară rasei umane din rămăşiţele pământeşti ale unor decedaţi, lucru pe care l-a reuşit. Totul a luat însă o întorsătură neplăcută: fiinţa pe care a creat-o era hidoasă. “Pielea sa galbenă abia acoperea lucrătura de muşchi de dedesubt, părul său era negru-lucios şi atârna; dinţii erau de un alb-sidefiu, dar aceste trăsături făceau şi mai groaznic contrastul cu ochii săi apoşi, care păreau de aceiaşi culoare ca orbitele în care se găseau, cu tenul zbârcit şi cu buzele negre şi drepte”. Creatura măsura 2,5 metri din vina creatorului ei care nu a vrut să lucreze co oase mici.
        Situaţia se agravează încet, încet fiindcă fratele lui Victor este omorât chiar de această creatură şi în locul lui este considerată vinovată şi executată o servitoare a familiei. Clerval, un prieten foarte bun al lui Frankenstein, este şi el omorât. La finalul cărţii moare şi Victor Frankenstein ucis de propria creaţie.

Niciun comentariu: