frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Kim - Rudyard Kipling

25 iulie 2012

Kim - Rudyard Kipling

    Rudyard Kipling (n.30 decembrie 1865 – d. 18 ianuarie 1936) a fost poet şi prozator britanic, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1907. Este celebru prin povestirile sale pentru copii din „Cartea junglei” şi pentru romanul „Kim”.
    Kipling e unul din cei mai renumiţi scriitori britanici. Povestirile sale au fost lăudate de scriitori diferiţi, ca Paul Anderson, Jorge Luis Borges şi George Orwell.
    În romanul „Kim” este vorba despre un copil indian, fiul unei metise – care a murit de lepră la Ferozepore şi al sergentului Kimball O’Hara, din regimentul irlandez Maverik. Cum ambii părinţi erau morţi, Kim se afla în grija unei mătuşe. Destinul lui s-a schimbat la apariţia bătrânului lama tibetan. Kim a ales să-i fie ucenic, să-l urmeze în căutarea „râului sfânt”, care avea puterea de-a purifica oamenii, de-ai spăla de păcate. Bătrânul lama venise în India în căutarea acestui râu şi se oprise în faţa casei minunilor din Lahore.
    Cum se afla într-o castă superioară celorlalţi copii, Kim îşi permitea, de pildă, să le vorbească urât poliţiştilor care-i atrăgeau atenţia: „Tacă-ţi fleanca! Bufniţă!” le răspundea sau să-l dea jos de pe tunul Zam Zammah pe fiul marelui negustor hindustan Lala Dinatah. Era crud şi cu prietenii lui: „ – Fir-ar să fie! Lasă-mă şi pe mine să urc! striga Abdulah, cocoţându-se pe roţile lui Zam Zammah. – Taică-tău e plăcintar şi maică-ta învârteşte tigaia striga Kim cât îl ţinea gura. Musulmanii şi-au luat adio de la Zam Zammah cu mult timp în urmă.”
Kim, împreună cu lama, au dormit într-o noapte la sahib Lurgan. Acesta avea un fiu, invidios din fire şi răutăcios. Când a văzut că tatăl său îi acordă mai multă atenţie lui Kim – mânat de-o gelozie foarte puternică, a cumpărat din banii de dulciuri arsenic şi a încercat să-l otrăvească pe sahib. A fost pedepsit de către tatăl său – care a scăpat ca prin minune – să stea o zi întreagă în spatele unei stive de covoare.
    Mai târziu, Kim a fost înrolat în regimentul Maverik şi a trebuit să se despartă de lama. A fost obligat să meargă la şcoala Sf. Xavier. După puţin timp, a renunţat la şcoală – i-a trimis o scrisoare lui Mahbub Ali,  care l-a ajutat să scape din regiment. După ce l-a reîntâlnit pe lama, au mers amândoi în munţi. Acolo, lama a fost lovit cu palma de un rus. Kim l-a apărat, lovindu-l puternic cu pumnul pe agresor.
    După ce găsesc râul, se întâmplă ceva neprevăzut cu sufletul lui lama.

Niciun comentariu: