frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: abdul, pe numele său întreg

9 februarie 2013

abdul, pe numele său întreg

abdul hamad bin isa al muntasir mergea cu maşina spre mecca. erau 40 de grade, abia respira. trecea pe lângă clubul sportiv de pe strada ta'li, pe lângă magazinul kalem. a accelerat. avea 80 km/h. s-a scărpinat la baza nasului, a trecut un deget prin păr. a şters transpiraţia de pe frunte cu mâneca hainei. s-a aşezat comod pe scaun. a lăsat o mână pe volan.

un câine i-a ieşit în faţă de după brutăria la medina. s-a oprit în mijlocul străzii.

abdul s-a speriat, a frânat brusc. nu purta centură de siguranţă. s-a lovit cu capul de volan. a deschis larg ochii, şi-a strâmbat gura, a urlat. s-a înroşit ca manuel uribe. şi-a pierdut cunoştinţa. a lovit un jeep de pe marginea drumului apoi a ricoşat într-un stâlp. airbag-ul nu s-a declanşat. abdul a ieşit prin parbriz. un martor a format numărul de urgenţă. paramedicii l-au găsit într-o baltă de sânge, cu o fractură de coloană, politraumatism cranio-cerebral, multiple zgârieturi. (era o masă amorfă de carne.)

a ajuns la spitalul din riad la 20 de minute de la accident. l-au operat la coloană. i-au introdus o tijă ortopedică în piciorul stâng. medicii au constatat că şi-a pierdut simţul mirosului din cauza loviturii la cap. o doctoriţă de origine malaieză a intrat în salonul lui şi l-a anunţat că va rămâne paralizat. abdul (a încremenit), gura i s-a strâmbat, a devenit palid, pupilele i s-au dilatat, a simţit o durere în lobul urechii. a adormit. în noaptea aceea s-a trezit de mai multe ori.

a fost concediat la 2 zile după externare. lucra ca inginer constructor. ştia că nu putea merge pe şantier într-un cărucior cu rotile. a căutat alt loc de muncă, dar nu l-a angajat nimeni din cauza handicapului său. depindea în totalitate de soţie, însă ea l-a părăsit. a fugit cu un pakistanez bogat în kurdistan. abdul nu mai putea s-o întreţină. seara, după ce au venit de la moschee, ea i-a spus că iese în grădină să ia o gură de aer şi că îl lasă puţin singur. abdul a aşteptat-o o oră jumătate, apoi s-a gândit c-a păţit ceva. i-a luat câteva ore să-şi dea seama ce s-a întâmplat. a căutat-o, putea încă şă-şi mişte mâinile şi să împingă roţile căruciorului. nu a găsit-o.

a devenit sărac. nu a mai avut bani să-şi opereze semi-pareza, nici să cumpere o burqa pentru fiica lui la pubertate. a vândut mobila, televizorul pentru a plăti o parte din datoriile la bancă. a fost executat silit. executorul a venit într-o marţi în timp ce abdul mătura holul. 2 bărbaţi l-au scos afară din casă. nu a opus nici un fel de rezistenţă. şi-a dat copilul spre adopţie. după o săptămână abdul a fost primit într-un cămin de nevoiaşi, printre tot felul de oameni - turci, iranieni, azeri, saudiţi, srilankezi, filipinezi, indieni, foşti agenţi ai poliţiei religioase, suspecţi de crimă, tâlhari, hoţi de buzunare - murdari, slinoşi duhnind a transpiraţie, cu păduchi, toţi hidoşi ca ploşniţele.nu se putea apăra de ei când era nevoie.

avea doar o cămaşă. cu ea dormea, ieşea în oraş, mergea la masă. un turkmen i-a furat-o. l-a ameninţat că-l va bate. l-a forţat să i-o dea. abdul a ţipat la el, s-a luptat cu mâinile, dar ştia că nu ar fi avut nicio şansă într-o eventuală bătaie.

a hotărât să se sinucidă. a aşteptat ca nigerianul olu şi kazahul salman să plece la masă. s-a postat în faţa geamului deschis. a privit în gol cinci minute. i-a venit să vomite. a respirat de trei ori, a clipit. a încercat să se ridice. a încordat braţele, s-a prins de mânerele căruciorului. a privit prin geamul deschis. a împins roţile căruciorului cu mâinile mai aproape de geam. acum putea să se prindă de pervaz. nu a reuşit să se ridice nici aşa. s-a retras. voia să facă o ultimă încercare. s-a ridicat, a făcut doi paşi - apoi şi-a dat seama că putea merge.

Niciun comentariu: