frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Dac-aş fi o muscă - Jason Brink

24 februarie 2013

Dac-aş fi o muscă - Jason Brink

Jason Brink (n.1973) este un prozator canadian. primul lui volum de povestiri intitulat "Dac-aş fi o muscă" a fost publicat în 2008. ilustraţiile volumului sunt realizate de Jim Westergard.

într-una din povestiri musca se plimbă de-a lungul mesei chirurgicale. îşi ia zborul când doctorul se întinde după pensă. asistenta ţine deschisă incizia. doctorul introduce mâna şi forcepsul şi scoate rinichiul pacientului. anestezistul stă alături urmărindu-i donatorului semnele vitale.
doctorul întreabă în ce stare e donatorul. anestezistul răspunde: "e bine". asistenta sigilează rinichiul într-o pungă de plastic şi-l pune în congelator.
doctorul îi spune anestezistului să-l sune pe cumpărător, să-i spună să vină în jumătate de oră. întreabă: "unde-i Pedro?" asistenta răspunde: "în furgonetă"
"mai avem nevoie de doi în noaptea asta. spune-i să-l ducă pe tipul ăsta unde l-a găsit şi să mai caute pe aleea din spatele supermarketului."

în povestirea intitulată "Sicriul deschis" musca merge încetişor pe buzele închise ale mortului. soţia o alungă cu mâna apoi îi aranjează soţului cravata roşie cu şnur de pe piept. îi spune:
"o parte din mine vrea să se târască acolo cu tine şi să-i lase să ne îngroape pe amândoi".
îşi tamponează ochii cu o batistă brodată.
îi povesteşte că noaptea trecută a scos pistolul din dulap. a citit instrucţiunile. l-a încărcat. a scris un bilet de adio. i-a pus mai multă mâncare câinelui. a ascultat la radio cântecul care-i plăcea lui cel mai mult. a vrut să se omoare, dar cântecul ăla a înmuiat-o. "ce părere ai?" l-a întrebat după ce a terminat de povestit.
"bine, fie" a zis şi i-a aşezat mâinile pe piept.

în altă povestire musca se aşează pe ţeava pistolului 44 Magnum în timp ce pistolarul îl îndreaptă spre proprietarul magazinului. îi spune că îl caută pe Jimmy. "e la închisoare" îi răspunde proprietarul. "nu, nu e. e în apartamentul tău. cheamă-l jos!" zice pistolarul. proprietarul dă din cap resemnat. "e fiul meu. n-am de gând să-l chem jos ca să-l omori." pistolarul merge în spatele tejghelei şi împinge ţeava pistolului în tâmpla proprietarului. musca se mută pe un fierăstrău în valoare de 89, 99 dolari. "ascultă, zice pistolarul, fiul tău mi-a nenorocit fiica acum 3 ani şi nouă luni. iar acum a ieşit pentru bună purtare." "fiul meu o să plătească tot restul vieţii pentru fapta lui" răspunde proprietarul. "nu, o să plătească acum". proprietarul începe să plângă: "te rog, domnule, ca de la tată la tată". pistolarul a spus că el nu mai e tată - fiica lui a luat o supradoză după ce a aflat că Jimmy a lăsat-o baltă. "îmi pare aşa de rău" zice proprietarul. "şi mie, pentru că nu am soţie şi alţi doi copii pentru care să-mi fac griji ca tine." răspunde pistolarul. proprietarul trage aer în piept şi apasă butonul interfonului de pe peretele din spate: "Jimmy, poţi coborî puţin?"

Niciun comentariu: