frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: era 1 octombrie, ziua de naştere a lui ju

21 februarie 2013

era 1 octombrie, ziua de naştere a lui ju

un lincoln, un volvo, un camion care scârţâia din încheieturi la fiecare frână, un renault treceau pe sub geamul lui dokko. nişte călugări budişti mergeau pe strada pyongyang. phenianul era destul de liniştit. grupurile de elevi mergeau spre şcoala kim II. studenţii de la kim il sung se trezeau. avioanele plecau de pe aeroportul din chagang.

dokko s-a trezit. a mers pe balcon, şi-a băut cafeaua. a privit pâlcurile de soldaţi înarmaţi care patrulau pe strada principală. urma un spectacol cu femei care dansează - organizat în amintirea lui kim jong il pe terenul de tenis de peste drum.

era 1 octombrie, ziua de naştere a lui ju. petrecerea începea la ora 3 şi 15. era 12 şi jumătate. a mers să-i cumpere cadou. a intrat în magazinul huang-jiang unde se vindeau haine importate din China. i-a cumpărat un pulovăr mov. a plecat la librăria din apropierea palatului lui kim-ir-sen. i-a luat cartea pe care ştia că ju şi-o dorea - nuvelele lui lee sanhae.

a împachetat cadourile când a ajuns acasă. le-a lăsat în dormitor pe pat. şi-a pregătit un sendviş cu şuncă de la fabrica sung. l-a mâncat.

era 1 şi un sfert. a stat o oră în faţa televizorului. s-a spălat pe dinţi.  a început să-şi calce cămaşa, pantalonii. s-a îmbrăcat. a coborât cu liftul de la etajul şapte. ascensorul a fost aproape să se blocheze la etajul patru. se auzeau zgomote ciudate, viteza cu care cobora se schimba la 10 secunde. dokko a ieşit pe uşa blocului. a alergat până în staţia de autobuz. următorul era la 2 55. l-a luat o ocazie, un jaguar decrepit cu toba de inox spartă.

a simţit o mâncărime, apoi o înţepătură în pantofi cum a urcat în maşină. îi era ruşine să se descalţe. se apleca, dădea să-şi descheie şiretul şi în ultimul moment renunţa.

şoferul se uita mirat la el. a ezitat la început, apoi l-a întrebat ce s-a întâmplat. "nimic, nimic" a răspuns dokko.  
maşina s-a oprit la 200 m de casa lui ju.

era 3 p.m. dokko a alergat. jena din pantofi se intensifica. s-a oprit la 50 m de casă, s-a descălţat. a introdus degetul, a căutat pietricica. a scuturat pantofii. s-a încălţat. a făcut un pas. s-a descălţat, s-a încălţat, s-a descălţat. s-a încălţat, s-a descălţat, s-a încălţat, s-a descălţat. a luat pantofii cu două degete. s-a apropiat de un coş de gunoi pe marginea drumului. i-a aruncat, a plecat desculţ.

Niciun comentariu: