frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: mustrarea

24 martie 2013

mustrarea

geamurile erau închise, în încăpere domnea un miros insuportabil din cauza transpiraţiei şi mezelurilor. alergam, ţipam, dan confecţiona un avion de hârtie, Ştefan stătea la catedră şi dădea din cap în ritmul unei melodii din imaginaţia lui, Siliviu l-a împiedicat pe Andrei, acesta a căzut, s-a auzit o bufnitură apoi un strigăt de durere.

uşa s-a deschis, doamna profesoară a ţipat:
"ce-i aicea, ce-i aicea? aţi înnebunit?". ne-am aşezat în bănci.  majoritatea eram transpiraţi, gâfâiam.
"ce-aţi păţit, ce s-a întâmplat?".
cu toţii am tăcut.
"vreţi test?" a întrebat profesoara.
"nuuuu! nuuuu!".
"puuuu! ce-i mirosu' ăsta?". a exclamat ea.Petru s-a repezit să deschidă un geam, Mihaela îşi confecţionase un evantai dintr-o foaie de hârtie şi îşi făcea vânt.

"păi cum să funcţioneze creierele voastre la capacitate normală în mirosul şi-n căldura asta? v-aţi fugărit, ce-aţi făcut? aţi ridicat tot praful în aer. mai deschide un geam, aerul ăsta e irespirabil. nu ştiţi că praful face rău plămânilor? nu vă place să staţi într-un mediu curat, în nişte condiţii propice pentru buna funcţionare a creierului vostru? ce scrie în regulamentul şcolii? vi se pune la dispoziţie un mediu curat, aveţi obligaţia să-l păstraţi la fel cum l-aţi primit. da? e ok aşa, ca noi profesorii să suportăm mirosul ăsta infernal? alergaţi-vă afară, nu în incinta unei instituţii. plus că puteţi oricând să vă loviţi, vă nenorociţi pe viaţă."

a făcut o pauză să respire, apoi a continuat:
"să nu vă mai prind aşa niciodată. uite ce aţi făcut! eu nu pot preda aşa. nu pot! nu! nici voi nu puteţi învăţa. închide geamul ăla, că s-a aerisit! hai!"
George a închis geamul, doamna profesoară a respirat de câteva ori şi-a continuat discursul, a vorbit în jur de 15 minute - cu cât vorbea mai mult, cu atât pauzele dintre cuvinte deveneau mai dese şi mai lungi.

a văzut că Marius mesteca, introducea capătul creionului în gură, rupea cu dinţii radiera. a înghiţit ce avea în gură când l-a strigat doamna profesoară.
"ce am spus până acum?" l-a întrebat ea. "am vorbit jumătate de oră. despre ce?"

Niciun comentariu: