frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Kim

6 martie 2013

Kim

avea 12 ani. pleca la şcoală în fiecare dimineaţă la şapte, se întorcea la două după-amiaza. trebuia să folosească liftul. îl găsea ocupat de cele mai multe ori şi trebuia să aştepte în jur de zece minute până să intre.
o antenă TV pe care scria KOORT cu majuscule roşii atârna de peretele din faţă al balconului lui.
o barză şi-a făcut cuib pe ea. cuibul avea un smoc de iarbă în mijloc. puii stăteau cu gâturile subţiri întinse, piuiau. mama clămpănea pe un fir electric.
a zburat pe un autobuz oprit în staţie. a stat pe el până la ieşirea din cartierul Lumpur. s-a aşezat pe un stâlp. a defecat de acolo pe un tramvai. a planat peste blocurile de 8 etaje din centru, Universitatea de stat, palatul Cinghiz, piaţa Bishkek. s-a oprit la un fast-food de la periferie. a furat un colţ de pâine de pe masă. a zburat la puii ei.

ştia că oamenii ies de la serviciu în jurul orei cinci. îi aştepta să vină cu copiii sau câinii în parc.
unii îi aruncau câte o bucată de pâine, se apropiau, alţii dimpotrivă se îndepărtau.
era murdară sub aripi, avea degetul posterior rupt, o zgârietură sub ochiul stâng, corneea inflamată.

zgomotul maşinilor, vorbele oamenilor o speriau la început. s-a obişnuit cu ele treptat.
interpreta unele gesturi - când un om zâmbea însemna că era vesel, când făcea ochii mari însemna că e uimit.

odată a fost aproape să fie călcată de o maşină. a zburat la mică înălţime. s-a strecurat printre maşini. a ajuns la o intersecţie. maşinile din dreptul ei au oprit. trebuia să acorde prioritate celor ce veneau din dreapta. nu a fost atentă la semafor. a zburat pin faţa unui volvo care a frânat brusc. şoferul a strigat după ea.

uneori defeca de sus pe mulţimea de oameni care trecea pe strada principală. ei o priveau, strigau după ea. căuta în gunoi. a învăţat să deschidă capacele pubelelor cu ciocul. să fure din sacoșele oamenilor. să meargă la blocul E7 din cartierul Jamal - unde o femeie hrănea mereu câinii comunitari. aştepta ca femeia să plece, îi alunga şi mânca în linişte. ziua stătea într-o clădire dezafectată din spatele hotelului Abdulahi. se întorcea la pui seara, la şase jumătate sau şapte. pleca dimineaţa la zece.

mama lui Kim s-a întors la ora 5 miercuri.
s-a uitat în sus. l-a văzut pe Kim într-un picior pe antenă.

Niciun comentariu: