frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Charles Dickens - David Copperfield

13 ianuarie 2013

Charles Dickens - David Copperfield

Charlea Dickens(1812-1870) a fost un scriitor american. A scris 18 cărţi, printre care: "Marile speranţe", "David Coperfield" şi "Oliver Twist".
"David Coperfield" e romanul său autobiografic.

Tatăl protagonistului moare cu 6 luni înainte de naştere,mama lui se căsătoreşte cu domnul Murdstone, în aparenţă un om bun, s-a purtat frumos cu ea şi copilul ei, dar a făcut-o intenţionat numai pentru a o păcăli. Adevăratele lui interese sunt să moştenească averii lui David Coperfield, tatăl biologic, şi să trimită copilul la o şcoală cât mai departe de reşedinţa lor. Copilul avea şase ani când domnul Murdstone şi mama sa s-au căsătorit. El învăţa lecţiile acasă, era ascultat, dacă ştia i se oferea o recompensă, dacă nu o pedeapsă. Domnul Murdstone ajunge pe parcurs s-o domine pe mamă, numai el să ia hotărâri în privinţa copilului. Înăspreşte pedepsele. Odată, copilul a fost chemat în salon să spună lecţia. Se poticneşte la un cuvânt, apoi la o frază întreagă. Domnul Murdstone pierzându-şi controlul, îl loveşte cu o carte în cap. Îl prinde de guler, îl scutură, îl împinge, îl duce sus, copilul muşcă şi se zbate. E lovit cu palma, cu şutul în fund, şi închis în cameră.
E trimis a doua zi la o şcoală din provincie. Domnul Murdstone a aranjat în secret cu directorul, l-a plătit - copilului i se bate cu nişte pioneze o hârtie în frunte, pe care scrie: câine. Colegii stau departe de el.

După moartea mamei sale, tânărul David e trimis la prăvălia unui prieten al tatălui său vitreg să muncească în nişte condiţii inumane, să care lăzi cu alimente, saci, pentru zece şilingi pe săptămână. Nu are parte de ei, o parte din salariu îi este furată în fiecare lună de către un copil mai mare, angajat la prăvălie, mai precis este forţat să i-o dea, ameninţat. Nemaisuportând condiţiile de muncă şi chinurile îndurate zi-de-zi, fură douăzeci de şilingi din seiful şefului său şi pleacă la Londra. Se întâlneşte pe drum cu un căldărar. Acesta îl loveşte cu pumnul în ochi, micul David cade. Îi sunt furaţi şi banii şi batista pe care o are la gât.

La naştere, mătuşa lui prevestise că va fi fată. Când a aflat că e băiat, a plecat din casa cumnatei sale. Acum singura soluţie a micului David e să meargă la ea, nu are unde să doarmă. A dormit o noapte în umbra unui zid, învelit cu crengi, dar e conştient că nu mai poate rămâne acolo. Când ajunge la casa mătuşii Betsey, este primit foarte ostil, alungat de către servitoare, când l-a văzut mătuşa Betsey a strigat: Aici nu au ce căuta băieţii! nu l-a recunoscut. Nu l-a mai văzut de 13 ani. Când David i-a spus: Sunt nepotul tău!, l-a măsurat din cap până-n picioare şi l-a primit în casă. A doua zi, domnul Murdstone şi sora lui, Jane Murdstone ajung la casa mătuşii Betsey. Ea le-a trimis o scrisoare cu o zi înainte. Când a văzut că domnişoara Murdstone a cutezat să-i calce iarba, a trimis servitoarea s-o alunge. Servitoarea merge, o împinge pe domnişoară, o scoate din grădină pe poarta deschisă. Aceasta ripostează lovind cu umbrela, domnul Murdstone o trage de haine pe servitoare.

În copilărie, David a avut o doică pe nume Pegotty. Ea a fost alungată de domnişoara Murdstone. Necazurile au urmărit-o după aceea, soţul ei a fost dus la închisoarea datornicilor. A crescut-o singură pe Emly, fiica ei. Ea după câţiva ani a fugit cu Steerfort, un servitor. Exact în acel an domnul Pegotty a fost eliberat. Au căutat-o împreună. Când s-a întors, i-a fost ruşine să meargă acasă. S-a dus la sora doamnei Pegotty. Ea a maltratat-o, i-a spus: eşti un gândac şi a ameninţat-o că-i va crăpa capul cu o piatră dacă va mai ieşi vreodată din casă. Emly a fugit într-o noapte şi a ajuns acasă.

Dora, o fată foarte frumoasă a devenit iubita micului David.Au avut o relaţie de câteva luni. Într-o zi s-au jucat pe malul mării, au căutat scoici. Dora a plecat să se scalde, nu s-a mai întors.

Domnul Pegotty a văzut un cadavru aproape de mal când se plimba pe faleză.

Niciun comentariu: