frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: fotografia

19 ianuarie 2013

fotografia

mirosul de mâncare amestecat cu cel de transpiraţie, ţigară, un iz ascuţit de ceapă. geamurile compartimentului nu se deschid. afară 40 de grade la umbră. tot felul de oameni - bărboşi, cu gura strâmbă, raşi în cap, murdari, slinoşi, evrei, ţigani, români, veseli, trişti, tăcuţi, însetaţi, femei gravide, toţi plimbându-se pe coridor intrând în compartimente, mergând spre toaletă. bărbatul de lângă tine citeşte ziarul, te uiţi din când în când la el, la ziar.

rememorezi ce s-a întâmplat până acum. ai rugat un cunoscut să vină să-ţi ude florile odată la 2 zile, ai plecat de acasă. era să pierzi trenul, ai ajuns în gară cu un minut înainte de plecare. ai sărit de pe peron direct în tren.

acum scoţi din buzunar o fotografie 616x788, albnegru. are un colţ rupt, e îndoită, pătată, cu unchiul cristian şi mătuşa maria la o lună înainte de căsătorie. locuiau amândoi în sua. mătuşa maria a murit acum 10 ani. într-un accident de maşină. avea 62 de ani. unchiul cristian trăieşte într-o suburbie din minnesota, are 81. e o fire retrasă, nu iese ziua din casă, îi place să umble noaptea prin cimitir cu o lanternă.

ai primit fotografia chiar de la el, acum 9 ani, la un an de la moartea mariei. are semnătura lui pe spate, un c mare subliniat. o iei mereu cu tine, crezi că-ţi poartă noroc.

feţele celor din poză nu se văd la fel de clar ca la început. ţii minte că atunci când ai primit-o puteai observa începutul de prognatism al unchiului. acum nu.

o priveşti. încremeneşti. l-ai văzut pe cristian făcându-ţi din ochi din fotografie. zâmbind. priveşti pe fereastră, gândeşti că doar ţi s-a părut.

priveşti din nou fotografia. cristian are ochii închişi. ştii sigur că nu-i avea închişi. după 30 de secunde te strigă: sebastian!

Niciun comentariu: