frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: antologia "Povestiri stranii" din literatura anglosaxonă

21 aprilie 2013

antologia "Povestiri stranii" din literatura anglosaxonă

antologia de povestiri stranii din literatura anglosaxonă conţine autori precum:

Ambrose Bierce(1842-1914) a fost un scriitor, jurnalist şi satirist american. este cunoscut mai ales pentru cartea  "Dicţionarul diavolului" apărută în 1911 şi pentru povestirile sale fantastice.

Wilkie Collins(1824-1889) a fost un prozator englez. a publicat trei cărţi, iar în 1981 a apărut în cartea intitulată "Scriitori străini" a Gabrielei Danţiş.

Nathaniel Hawthorne(1804-1864) a fost un nuvelist născut în Massachusets. a publicat nouă romane şi opt colecţii de nuvele şi povestiri.

Diedrick Knickerbocker a fost un ziarist american. "Legenda văgăunii somnoroase" e o nuvelă găsită printre lucrările lui care apare în antologie.

doctorul Heidegger a invitat patru prieteni în biroul său în povestirea "experienţa doctorului" de Nathaniel Hawthorne. erau trei domni cu bărbi albe - domnul Medbourne, colonelul Killigrew, domnul Gascoigne, precum şi o doamnă pe nume văduva Wycherly. doctorul le-a spus: "dragii mei, azi vreau să fac o experienţă. priviţi acest trandafir.(a deschis o carte groasă şi l-a scos). "mi l-a dat iubita mea, Silvia Ward, acum cincizeci şi cinci de ani. ei, v-aţi putea imagina ca ea să mai înflorească odată?" "ei, prostii!" au răspuns ei. "priviţi!" a replicat el. a pus trandafirul într-un vas cu apă. trandafirul a plutit la început, a părut că nu absoarbe deloc din apă, şi-a schimbat înfățișarea după câteva minute, petele zdrobite şi-au recăpătat culoarea. a înflorit. doctorul a spus că apa e de la Izvorul Tinereţii, şi că poate şterge urmele bătrâneţii de pe orice persoană. fiecare a băut câte o gură din apa miraculoasă. efectul a fost cel dorit, au întinerit brusc. văduva Wzcherly a devenit din nou frumoasă, cei trei domni au început să-i facă curte. strigau de fericire: "vom fi din nou tineri!", zâmbeau, se priveau în oglindă. unul din ei a dat cu mâna peste vasul cu apă, acesta a căzut pe podea şi s-a spart. "ce contează! acum suntem tineri!" ridurile au apărut după douăzeci de minute.

trupul unui bărbat zăcea sub un cearşaf în mansarda unei locuinţe neocupate din San Francisco în povestirea "De veghe lângă mort" de Ambrose Bierce. ferestrele erau închise, obloanele trase, o lumânare lumina vag camera. praful s-a aşternut straturi-straturi pe obiectele din cameră, iar pânze de păianjen atârnau în unghere. un om a deschis singura uşă a încăperii când orologiul bisericii învecinate a bătut. a intrat, uşa parcă s-a închis fără voia lui. s-a auzit cheia care se rotea în broască, apoi zgomotul zăvorului izbit brusc. bărbatul s-a trezit ostatec, un fior i-a zguduit umerii. era beznă dincolo de geamuri. bărbatul şi-a dat seama că ferestrele erau întărite cu bare de fier ştergând praful. a urmat zgomotul unor paşi ce dispăreau pe coridorul de afară. el a dat la o parte cearşaful de pe trup. i s-a dezvăluit un cap mare, o masă de păr negru. mortul nu avea mai mult de 30 de ani. ostaticul s-a aşezat pe scaun şi a stins lumânarea. i s-a părut că aude ceva din direcţia mortului după câteva secunde. nu a întors capul. vaza cu flori de pe noptieră a căzut.

Niciun comentariu: