frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Gabriel Garcia Marquez - Povestea târfelor mele triste

12 aprilie 2013

Gabriel Garcia Marquez - Povestea târfelor mele triste

Gabriel Garcia Marquez(n1927) a fost un scriitor şi jurnalist columbian. a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1982.

povestitorul este un bărbat de 90 de ani, redactor la ziarul El Dio care înainte de a muri vrea să-şi dăruiască o noapte de dragoste cu o fecioară în cartea de faţă. o sună pe Rosa Cabarcas, o veche prietenă, care deţine un bordel clandestin. ea i-a făcut în jur de 11 oferte, însă niciuna neprihănită. i-a spus că-l sună peste o oră. i-a propus o fată de 16 ani care muncea pe lângă casa ei. povestitorul a acceptat şi în seara aceea a mers la ea. a găsit-o dormind într-un aşternut alb. şi-a dat pantalonii jos şi s-a aşezat lângă ea. a întins mâna spre umărul ei s-o zgâlţâie pentru a o trezi, dar s-a răzgândit. a dormit lângă ea noaptea aceea.

a sunat-o din nou pe Rosa Cabarcas după două zile. i-a spus că îi e dor de fată, că vrea să mai doarmă o noapte lângă ea. ea l-a chemat la bordel în seara aceea.

copila îl aştepta tot la fel, dormind într-un aşternut alb. a trezit-o, a întors-o cu faţa spre el şi a adormit. Rosa Cabrcas i-a zis dimineaţă că la vârsta lui o oră face cât un an şi cât mai are de gând să nu-i facă nimic.

a dormit alături de ea toată săptămâna, apoi nu a mai putut din cauza unui incident petrecut în bordelul Rosei. un avocat celebru a venit în secret la ea şi i-a cerut o prostituată. l-au găsit dimineaţă mort, întins pe canapea, cu sânge închegat pe faţă.

Rosa nu i-a mai răspuns la telefon povestitorului. l-au înmormântat repede pe avocat şi bordelul a rămas pustiu. activitatea a fost reluată după câteva săptămâni.

Rosa i-a telefonat povestitorului şi i-a spus că fata îl aşteaptă. el a fost uimit când a intrat. era ea, dar mult schimbată.

avea bustul mai rotunjit, sânii mai pronunţaţi, picioarele lungi. povestitorului îi plăceau schimbările pricinuite de natură, însă şi-a ieşit din minţi când i-a văzut unghiile date cu ojă, genele false, machiajul, părul vopsit, cerceii de aur cu ciorchini de smarald, colierul din perle naturale, brăţara de aur şi inelul cu pietre preţioase. a privit-o în jur de un minut, apoi a pus mâna pe vaza cu flori de pe noptieră. a aruncat-o pe podea. a spart absolut toate obiectele din cameră: veiozele, radioul, ventilatorul
, oglinzile, carafele, paharele. copila a rămas întinsă pe canapea, cu trupul scuturat de tresăriri la fiecare obiect spart.

Rosa Cabarcas l-a chemat în dormitorul ei. "ce s-a întâmplat? spune tot!". i-a explicat în detaliu "adevărul său revelat". credea că ea ar fi vândut-o pe copilă unuia dintre poliţişti în dimineaţa în care crima a fost descoperită, pentru ca incidentul să fie muşamalizat. Rosa i-a dat de înţeles fără să vrea că are dreptate: "am dus-o la un salon de înfrumuseţare, arăta îngrozitor!". el s-a enervat, s-a înroşit, a ridicat palma. a strigat: "Târfă!!"

Niciun comentariu: