frunzadinpalma.blogspot.com Web analytics

frunza din palmă: Crima Lordului Saville - Oscar Wilde

14 septembrie 2012

Crima Lordului Saville - Oscar Wilde

    Oscar Wilde (n.1854 – d.1900) a fost un scriitor englez, cunoscut pentru singurul său roman „Portretul lui Dorian Grey” şi pentru povestirile sale. Din cauza orientării lui homosexuale, pe care o numea „socratică”, a stârnit un imens scandal, a fost închis, soţia lui schimbând numele ei şi ale copiilor şi plecând în Elveţia.
    Prima povestire din cartea de faţă se numeşte chiar „Crima Lordului Arthur Saville” Este vorba despre Lordul Arthur, căruia, la un bal organizat de Lady Windermere, un chiromant îi ghiceşte în palmă că va comite o crimă. Lordul Arthur, fiind un om cu demnitate şi onoare, amână căsătoria cu iubita sa pentru a nu-i păta onoarea – ei şi familiei ei. Hotărî să comită crima înainte de a se căsători.
    Întocmi o listă de prieteni şi rude, pe care le-ar fi putut asasina. O alese pe domnişoara Clementina, vară de-al doilea – o bătrână foarte amabilă şi cumsecade. Decise să o otrăvească, acesta fiind cel mai rezonabil mod de a ucide. Folosi o pilulă de aconitină – substanţă extrasă din rădăcinile aconitului, folosită în medicină, dar foarte toxică în doze prea mari. Îi oferi pilula verişoarei lui, spunându-i că e un medicament contra arsurilor la stomac. Ea dori s-o ingereze imediat, dar Arthur îi recomandă s-o folosească în timpul unei crize. Apoi, el plecă la Veneţia, la un frate de-al său, pentru a nu fi bănuit de nimic.
    Trebuie menţionat că domnişoara Clementina primi pilula într-o bombonieră de argint..
    După patru zile muri. Lordul Arthur, bucuros că se va căsători, se întoarse acasă, însă descoperi că verişoara lui a murit din cauze naturale. Iubita lui, găsind pilula în bomboniera de argint de pe raft, o luă între două degete şi o apropie de buze.
    În a doua povestire intitulată „Fantoma din Canterville”, este vorba despre o familie din înalta societate, care, spre uimirea celorlalţi, cumpără o casă bântuită de spiritul unui lord care şi-a ucis soţia. În podul casei, noii proprietari au găsit o pată de sânge. Au încercat s-o şteargă cu detergentul Peragon, însă aceasta apărea mereu a doua zi, căpătând mereu altă culoare.
    Noul proprietar era un ambasador american, care se comporta foarte dezinvolt şi firesc. Astfel că, atunci când fantoma apăru la uşa dormitorului său, sub înfăţişarea unui bătrân cu cătuşe şi lanţuri la mâini, el îi zise:
    „ – Dragul meu domn, spuse domnul Otis, chiar trebuie să insist să ungem cu vaselină lanţurile astea şi tocmai în acest scop v-am adus un mic flacon de lubrifiant Tamany Rising Sun. Se spune că este eficient încă de la prima aplicare şi există mai multe testimoniale pe cutie care atestă acest lucru din partea celor mai eminenţi teologi ai noştri. Îl voi lăsa pentru dumneavoastră lângă lumânările pentru dormitor şi voi fi încântat să vă mi aduc în cazul în care mai aveţi nevoie.”
    În plus, copiii ambasadorului au aruncat cu perne în fantomă.

Niciun comentariu: